Alweer een website over koken? Er zijn al zoveel, dus waarom nou nog eentje erbij?

Hele terechte vragen. Deze website is een springplank naar een kookboek voor mijn kleinzoon. Het is een uitdaging die mijn kinderen mij stelden: maak een kookboek voor je kleinzoon en dat dan wel graag voordat hij gaat studeren. En dan te bedenken dat hij toen nog niet eens was geboren. 

Een zoveelste website en kookboek, dus?

Ja, maar gemaakt vanuit mijn liefde voor koken en ik hoop iets te brengen wat deze website onderscheidend maakt van andere websites. Gaat dat lukken? Ik weet het niet, ik ga de uitdaging aan en hoop dat ik mensen, dat ik jullie bereik. Jullie reacties zijn voor mij een hele welkome bijdrage.

Mijn kleinzoon heet overigens Mats. Hij is geboren op 3 oktober 2019. Het is zó bijzonder om opa te worden/zijn. Mats, het kookboek komt eraan. Ik heb nog alle tijd en ga die goed besteden.

Mijn enthousiasme voor koken is trouwens de schuld van John, een goede oud-collega. John heeft o.a. in de Librije gewerkt en kon zó aanstekelijk vertellen over “het koken”, dat ik met steeds meer plezier zelf begon te experimenteren. Ik heb sindsdien geleerd, geknoeid, gefaald en soms lukten dingen ook zo goed, dat er in mijn omgeving welwillend op werd gereageerd. Dat is brandstof. En zo is deze hobby volledig “uit de hand gelopen”

En er is nog een reden. Een reden die andere kook enthousiastelingen ongetwijfeld zullen herkennen; zien hoe huisgenoten kunnen genieten van het eten dat hun wordt voorgeschoteld. Als ik zie hoe mijn vrouw kan genieten van een lekker bord eten, hoe haar oogjes twinkelen als er nog wat in de pan zit na het eerste bord, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Dat de website nu online is gegaan heb ik te danken aan Sipke de Haan. Door zijn schitterende ideeën en mijn wensen samen te voegen heeft hij een prachtige website gemaakt, waar ik hem dan ook zeer dankbaar voor ben.

Maar ook een dankwoord voor Edwin de Groot, een fantastische schrijver die speelt met de woorden. Hij heeft geholpen met enkele teksten en heeft een aantal hele mooie foto’s geschoten, zowel voor de website als straks voor het kookboek.

En dan mijn kinderen. Zij hielpen mij in beslissingen over de vorm van de website en in welke vorm de recepten geschreven moeten worden. Niet alleen de taalkundige controles, maar wezen me ook op punten die ik vergeten was, die niet omschreven waren omdat ik dat als gewoon acht. Met deze steun in de rug, waarvan ik weet dat ik daar altijd op terug kan vallen weet ik dat mijn kookboek er zal komen.