Zwitsers kaasfondue

Kaasfondue

Omdat de combinatie kaas en brood zo lekker kan zijn.

Eigengemaakt kaasfondue met alleen brood en een salade zoals wij in de Contamines-Montjoie hebben gegeten.

Tip: Haal de kaas bij de Zuivelhoeve. Zij kunnen de kaas dan ook meteen voor je raspen.

Aantal
2 personen

Niveau
Makkelijk

Tijd
20 Min

Ingredienten

  • 150 gr. gruyère

  • 150 gr. emmentaler

  • 100 gr. appenzeller

  • 2 eetl. maïzena

  • 1 teen knoflook

  • 300 ml. droge witte wijn
    (bv: Gruner Veltliner)

  • 1 mespunt nootmuskaat

  • peper en zout

  • citroensap of kirsch

  • 400 gr. oud brood

Bereidingswijze

  1. Meng 2 eetlepels maïzena door de geraspte kaas.
  2. Wrijf de fonduepan of sauspan met antiaanbaklaag in met de knoflook. Giet de wijn in de pan en breng dit met de knoflookteen aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookpunt is bereikt en haal de knoflook uit de pan. Voeg nu een handvol kaas toe en roer zachtjes met een houten lepel totdat de kaas is gesmolten en voeg daarna de volgende hand kaas toe.
  3. Wanneer alle kaas is gesmolten en een mooi egaal mengsel is ontstaan breng je het op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.
  4. Zet de brander van het fonduestel laag want de kaassaus mag niet meer het kookpunt bereiken.
  5. Snij het brood in blokjes en dompel de blokjes brood met een lange vork door de kaas. Door telkens het brood door de kaas te roeren blijft deze mooi romig.
  6. Serveer dit bijvoorbeeld met een groene- of witlofsalade met een vinaigrette. Wij aten een salade erbij van gemengde slasoorten, olijven, zongedroogde tomaatjes en komkommer met daar overheen een vinaigrette van olijfolie, citroensap en een klein beetje honing.

Als je geen fonduepan hebt kun je ook een sauspan gebruiken. De sauspan kun je dan au bain-marie verwarmen door hem in een pan met heet water te plaatsen.

En door gebruik van verschillende soorten oud ambachtelijk brood is het nog lekkerder en als wijnsoort zou ik voor een Grüner Veltliner gaan. Die past erg goed in en bij dit gerecht.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl