Lauwwarme broccolisalade met gerookte zalm

Aantal
4 personen

Niveau
makkelijk

Tijd
40 Min

Lauwwarme of koude salade. Een uitdaging.

Het is alweer zes jaar geleden dat we naar dit mooie plekje verhuisd zijn en nog regelmatig komen onze oude buren, Jan en Tineke langs. Even bijpraten en meestal blijven ze ook gezellig mee-eten. Maar dan is het elke keer weer even uitvogelen, wat we kunnen eten omdat Tineke niet alles mag hebben. Je kunt natuurlijk gewoon ingrediënten weglaten, maar dat is toch gewoon de uitdaging uit de weg gaan? Eén van de leuke aspecten van koken is toch juist om die uitdaging aan te gaan om ook dan wat lekkers op tafel te zetten.

Deze keer was dat een salade die gebaseerd is op een warme broccolirijst met jonge kapucijners, suger snaps met vers gerookte zalmmoten en munt. De suger snaps worden vervangen door doperwten. Daarnaast wordt ook nog gebakken appel, blauwe bessen, gekookte eieren en plakjes zalm toegevoegd.

Ingrediënten

  • 400 gr. gerookte zalm

  • 1 broccoli

  • 100 gr. doperwten

  • 150 gr. jonge kapucijners

  • 4 eieren

  • olijfolie

  • 1 appel

  • 50 gr. blauwe bessen

  • 1 eetl. honing

  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Was de broccoli en snij broccoliroosjes zo kort mogelijk van de stronk zodat er kleine roosjes ontstaan. Haal de blaadjes van de stronk en snij het verdroogde deel van de onderkant. Schil zonodig de stronk en snij hem daarna in kleine blokjes. Kook de blokjes met een beetje zout totdat ze net gaar zijn. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Spoel de blokjes onder de koude kraan af. Daarna kun je op de zelfde manier, in het opgevangen kookwater de broccoliroosjes net gaar koken.
  2. Kook de eieren 5 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze.
  3. Spoel de kapucijners in een vergiet onder de kraan af. Snij de appel in smalle partjes.
  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan of wok en fruit hierin de broccolistronkjes.
  5. Zet gelijktijdig een koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. verhit de olijfolie en bak de partjes appel. Keer de partjes zo nu en dan om. Als de appel wat zachter wordt doe je er een eetlepel honing en de blauwe bessen bij en dan nog even lichtjes laten doorbakken. Draai de appelschijfjes nog wel een keer om.
  6. Doe de broccoliroosjes, kapucijners en doperwten bij de broccolistronkjes en verwarm dit goed door.
  7. Rol de plakjes zalm op. Hak de bieslook en een paar blaadjes munt fijn en halveer de eieren. Leg een kwart van de bieslook opzij voor de garnering.
  8. Zet het vuur uit en schep de bieslook en munt door het groentemengsel. Breng het op smaak met peper. Verdeel de groenten vervolgens over 4 borden. Leg hierop de partjes appel en verdeel de blauwe bessen. Giet nog wat olijfolie in de koekenpan, roer het vocht even door en giet dit over de salade. Leg daarna op elk bord twee partjes ei, de rolletjes zalm en garneer het daarna met wat achter gehouden bieslook en hele blaadjes munt.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl