Malse hamburgers met uienmarmelade

Door één theelepel gerookte paprikapoeder te gebruiken krijgen de hamburgers een rokerige smaak, alsof ze van een houtskoolbarbecue komen. Door wat cayennepeper toe te voegen kun je ze pittiger maken. Geef op deze manier je eigen draai aan deze heerlijke hamburgers.

Aantal
4 personen

Niveau
Makkelijk

Tijd
30 Min

Ingredienten

  • 400 gr. runder gehakt

  • ½ runder bouillonblokje

  • 1 thl. zout

  • 1 ei

  • 1 eetl. tomatenpuree

  • peper

  • 2-3 eetl. paneermeel

  • 50 gr. roomboter

  • 2 rode uien

  • 1 teen knoflook

  • 1 eetl. tomatenpuree

  • 1 eetl. bruine basterdsuiker

  • 2-4 eetl. azijn

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 80-90ºC.
  2. Snij de uien in dunne ringen en hak de knoflook fijn.
  3. Los het halve bouillonblokje op met 1 eetlepel heet water. Roer er vervolgens een flinke eetlepel tomatenpuree en een afgestreken theelepel zout en flink wat peper met een kleine garde of vork goed door elkaar. Voeg daarna het ei toe en nogmaals goed mengen. Dit mengsel hussel je voorzichtig door het gehakt. Niet te hard mengen omdat je dan het vet eruit kneedt, met als gevolg dat het gehakt dan droger wordt. Als laatste meng je de paneermeel erdoor en verdeel het daarna in 4 porties en maak daar mooie hamburgers van. Laat, als je tijd hebt, de hamburgers afgedekt 30 minuten rusten.
  4. Zet de koekenpan op het vuur en laat deze heet worden. Doe een klont roomboter in de pan en als de boter begint de kleuren bak je hierin de hamburgers op hoog tot middelmatig vuur aan beide zijden mooi bruin. Wees voorzichtig met omkeren omdat de hamburgers makkelijk uit elkaar vallen.
  5. De hamburgers mogen aan de binnenkant nog roze zijn. Leg de hamburgers op de bakplaat en laat ze ca. 10-15 minuten in de oven nagaren. Dus pas je eigenlijk dezelfde bereidingswijze toe als bij een biefstukje.
  6. Bak in het vet van de hamburgers de uien tot ze beginnen te karamelliseren en bak dan de knoflook nog even mee. Doe een afgestreken eetlepel tomatenpuree en erbij en laat dit ca. 2 minuten meebakken, zodat de tomatenpuree kan ontzuren. Voeg daarna een volle eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels azijn toe en laat het geheel inkoken. Voeg zo nodig nog wat azijn toe, maar blijf wel proeven. Breng dit op smaak met wat peper.
  7. Deze malse hamburgers met de uienmarmelade kun je overal serveren, maar zijn vooral lekker met gebakken aardappels of patat en een heerlijk salade of gewoon als een broodje hamburger.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl