steak met Jalfrezi-curry

Aantal
2 personen

Niveau
middelmatig

Tijd
60 Min

Jalfrezipasta.

Rooster in een droge koekenpan 2 theelepels komijnzaad en van korianderzaad, fenegriek en zwart mosterdzaad 1 theelepel. Doe dit samen met 2 eetlepels tomatenpuree, 2 tenen knoflook, 5 centimeter gemberwortel, 1 theelepel kurkuma, 1 rode peper, een ½ bosje korianderblad, een ½ theelepel zout en het sap van een ½ citroen. Pureer dit in een keukenmachine tot een egaal mengsel. Wat je overhoudt kan je in porties invriezen.

Ingrediënten

  • 2-3 steaks

  • jafrezipasta

  • 200ml. kokosmelk

  • 300 gr. bloem

  • ½ zakje gist

  • 120 ml. water

  • 400 ml. yoghurt

  • 1 thl. suiker

  • sla

  • 6 stengels muntblad

  • blaadje van de
    Oost-Indische kers

  • 2 wortels

  • 1 pompoen

  • 3 eetl. (zwart) sesamzaad

  • zonnebloempitten

  • 250 ml. yoghurt

  • 1 citroen

  • olijfolie

  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Het brood moet minimaal een uur rijzen Houd daar met de planning rekening mee. Doe 1 thl. zout in de kom en daarop het meel. Maak een kuiltje en doe daar de droge gist en suiker in. Voeg 50 ml. van het lauwwarme water toe en roer het even om en laat het staan tot het begint te schuimen. Voeg dan de rest van het water en 150 ml. yoghurt toe en meng het brood tot er een soepel deeg ontstaat. Laat dit, afgedekt met een vochtige theedoek, ruim een uur rijzen.
  2. Zet de oven op 200°C. Snij de pompoen in vieren, verwijder de pitten en snij elk stuk in plakken van 1 cm. Leg dit in een ovenschaal, besprenkel het met olijfolie en rooster de pompoen in 20-25 minuten tot deze gaar is. Strooi er zwart sesamzaad overheen en laat het afkoelen. Snij ondertussen de wortels in linten. Rooster een handvol zonnebloempitten of pijnboompitten tot ze mooi verkleurd zijn.
  3. Neem een flinke eetlepel jafrezipasta en meng dit met het sap van een halve citroen, een snuf zout en ruime hoeveelheid peper. Wrijf hier de steaks mee in en leg ze opzij.
  4. Meng de yoghurt met het sap van een halve citroen. Snij van 3 takjes munt de blaadjes in reepjes en meng dit door de yoghurt. Druppel er nog wat olijfolie over.
  5. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden en bak de steaks ca. 8 minuten. Leg ze op de snijplank, dek ze af met zilverfolie en laat ze rusten. Doe 2 lepels jalfrezipasta in de pan en giet hierbij de kokosmelk. Roer dit goed door en laat het langzaam inkoken tot een mooie dikte.
  6. Maak van het deeg 4 porties en rol het uit tot een dunne lap. Vet een hete koekenpan licht in en bak hierin het naanbrood aan beide kanten tot het mooi bruin zijn. Je kunt het natuurlijk ook in een grillpan bakken.
  7. Meng voor de groentesalade voorzichtig de wortel, pompoen, blaadjes munt, de blaadjes van de Oost-Indische kers en zonnebloempitten door elkaar en giet er wat olijfolie over.
  8. Snij de steaks in dunne plakken en doe er een beetje saus bij. Serveer dit met de salade, de yoghurtsaus en het naanbrood.

*Uit het boek van ‘Jamie in 30 minuten’, met een eigen recept voor de salade.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl