Stoofpot op Bourgondische wijze.

Aantal
4 personen

Niveau
gemiddeld

Tijd
4 uren

Ingrediƫnten

  • 800 gr. riblappen

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 500gr. wortels

  • 250 gr. spruiten

  • 750 gr. aardappels

  • 70 gr. tomatenpuree

  • 250 ml. rode wijn

  • 250 ml. runderfond
    of bouillon

  • 2-3 eetl. bloem

  • 1 thl. verse tijm

  • 2 thl. verse rozemarijn

  • 1 thl. paprikapoeder

  • peper en zout

  • olijfolie

  • roomboter

Bereidingswijze

  1. Snipper de uien grof, snij de 3 wortels in stukken van een centimeter dik en de knoflook in dunne plakjes.
  2. Snij de riblappen in stukken van ca. 3 bij 3 cm en bestrooi ze met zout en peperen wentel het vlees goed door de bloem.
  3. Zet een braadpan op het vuur en laat deze goed warm worden. Doe er een klont boter in, laat dit smelten en als dit begint te kleuren voeg dan een eetlepel olijfolie toe.
  4. Braad het vlees in porties mooi bruin. Voeg zo nodig nog wat boter en olijfolie toe voordat je met de volgende portie begint.
  5. Als je de laatste portie vlees uit de pan haalt, voeg dan weer wat olie toe en bak dan de uien samen met de wortels. Voeg de knoflook, samen met de tijm en fijngehakte rozemarijn na 5 minuten toe en laat dit even meebakken. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten meebakken om te ontzuren. Giet vervolgens de wijn en de warme bouillon erbij en breng dit aan de kook.
  6. Voeg dan het paprikapoeder toe, roer het goed om en schep het vlees terug in de pan. Laat het geheel ongeveer 3 uren sudderen.
  7. Schil de aardappelen, was of rasp de rest van de wortels en haal de buitenste blaadjes van de spruiten. Snij de aardappels doormidden en snij ze, samen met de wortels in plakken van ca. een centimeter dik. Halveer de grote spruiten.
  8. Voeg dit bij de stoofpot en doe het vuur even wat hoger zodat de stoofpot niet te veel afkoelt. Zet de pan weer op een laag vuur en laat dit sudderen tot alles gaar is. (Door groenten ongeveer 10 minuten voor te koken weet je zeker dat de groenten na 30 minuten gaar zijn.)
  9. De stoofpot eventueel nog op smaak brengen met peper en zout. Heerlijk met een glas rode wijn. Eet smakelijk.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl