Gemarineerde kabeljauw in Parmaham

Italiaans?

Misschien niet, maar de accenten van Italië zitten er wel in.

De combinatie vis in Parmaham is zo lekker.

Vooral als er een laagje fijngehakte olijven, basilicum en zongedroogde tomaatjes tussen zitten.

Aantal
4 personen

Niveau
Makkelijk

Tijd
20 Min

Ingredienten

  • 600 gr. kabeljauw

  • 16 plakken Parmaham

  • 100 gr. zwarte olijven

  • 70 gr. gedroogde tomaten

  • 1 plant basilicum

  • 1 ui

  • ½ stuik bleekselderij

  • 2 tenen knoflook

  • 50 ml. witte wijn

  • 500 ml. tomatensaus
    (passata di pomodoro)

  • 1 thl. paprikapoeder

  • ¼ thl. chilivlokken

  • 300 gr. tagliatelle

  • olijfolie

  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de marinade voor de kabeljauw. Hak hiervoor 15 zwarte olijven, 15 zongedroogde tomaatjes en zo’n 20 blaadjes basilicum fijn. Doe er 2 eetlepels olijfolie bij en breng het op smaak met alleen wat peper.
  2. Hak de ui en bleekselderij in stukjes, de knoflook in plakjes en de courgette in grove stukken.
  3. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze warm worden. Doe er 2 eetlepels olijfolie in en fruit de ui en bleekselderij tot deze zacht beginnen te worden. Voeg dan de knoflook en courgette toe en bak alles even goed door tot de groenten beginnen te karamelliseren.
  4. Blus het eventueel af met een beetje witte wijn en voeg dan de  tomatensaus (passata di pomodoro), paprikapoeder en chilipeper toe. Breng het tegen de kook en laat het daarna zachtjes sudderen.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C en zet een 2e pan met water op het vuur voor de pasta.
  6. Leg 8 plakken Parmaham neer. Leg daarop een 2e plak ham, twee derde deel overlappend en een halve slag gedraaid. Dat voorkomt dat de ham bij het oprollen uit elkaar valt. Leg in het midden van elke plak Parmaham een deel van de marinade, maar laat de uiteinden schoon.
  7. Verdeel de kabeljauw in 8 gelijke porties waarbij deze niet groter zijn dan de breedte van de plak Parmaham. Leg op elke plak ham een stuk kabeljauw en rol de ham voorzichtig om de vis. Let op dat je tijdens het oprollen de marinade rondom de kabeljauw goed verdeelt.
  8. Leg de vis in de oven en gaar deze in ca. 20 minuten. De kerntemperatuur is dan 58-60°C.
  9. Kook ondertussen de pasta al dente en giet deze af. Doe de pasta terug in de pan, schep er 1-2 eetlepels kookvocht bij en houdt dit warm.
  10. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout en strooi daarna de olijven erin. Leg de pakketjes kabeljauw in de saus, garneer het met basilicumblaadjes en druppel er nog wat olijfolie op.
  11. Zet alles op tafel. Laat iedereen wat pasta pakken, een paar eetlepels saus en twee vispakketjes. Eet smakelijk.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl