Gehaktbrood

Aantal
6-8 personen

Niveau
gemiddeld

Tijd
2 uren

Gehaktbrood, gevuld met paprika en oude kaas

Wanneer we over gehaktbrood praten denkt bijna iedereen aan het Amerikaanse gerecht, waar het meatloaf heet. Maar de oorsprong van gehaktbrood ligt in Europa. In een Romeins kookboek uit de 5e eeuw wordt er al voor het eerst over gesproken.

Er bestaan vele variaties van dit gerecht. De basis is meestal een combinatie van runder- en varkensgehakt in de vorm van een brood, vandaar de naam gehaktbrood. Omdat dit gehaktbrood tegenwoordig overal gemaakt wordt zie je dat de smaak door de kruidenmelange afhankelijk is van het betreffende land.

In mijn onderstaande gerecht zit gerookte bacon, paprika en oude kaas verwerkt. De combinatie met de kleverige en iets wat rokerige saus zorgt voor een smaakvolle sensatie. Helemaal als de gebakken aardappeltjes worden gedrenkt in de uitgelekte saus van het gehaktbrood. Serveer daarnaast verschillende gegrilde groenten en je maaltijd is compleet.

Ingredienten

  • 1 kg. rundergehakt

  • 1 eetl. paprikapoeder

  • 2 rode paprika’s

  • 1 grote rode ui

  • 125 gr. gerookte bacon

  • 2 knoflooktenen

  • 120 ml. sherry

  • 80 gr. broodkruim

  • 1 ei

  • 200 gr. oude kaas

  • 200 ml. tomatensaus

  • 1 eetl. worcestersaus

  • 2 eetl. gerookte
    paprikapoeder

  • 3 eetl. bruine
    basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Zet de oven op 180°C.
  2. Snij elke paprika in de lengte in acht parten. Verwijder vervolgens de zaadlijsten. Leg de paprika in een ovenschaal in de oven terwijl deze opwarmt
  3. Neem een ovenschaal en een stuk bakpapier dat groot genoeg is om de ovenschaal en de opstaande randen mee te bedekken. Verfrommel het bakpapier, maak het nat en droog het af. Vouw het bakpapier vervolgens in een cakevorm.
  4. Snipper de ui en knoflook en snij de bacon in kleine stukjes. Fruit eerst de ui in een koekenpan tot deze glazig is. Voeg dan de bacon en knoflook toe en fruit deze mee.
  5. Als de bacon mooi gebakken is, doe je de inhoud in een grote kom. Giet de sherry in de koekenpan, schraap het aanbaksel los en laat het tot de helft inkoken en giet dit ook in de schaal. Als het bakmengsel niet meer warm is, doe je het ei en de paprikapoeder erbij en schep dit vervolgens goed door elkaar. Meng dit samen met het broodkruim door het gehakt en breng het eventueel nog op smaak met gerookte paprikapoeder en zout. Meng als laatste de kaas erdoorheen.
  6. Kijk of de paprika al mooi zacht is en haal deze uit de oven. Je kunt de paprika’s ook grillen en het zwarte vel verwijderen. Maar door de paprika’s goed te verwarmen zijn ze zoet genoeg en hoef je het velletje niet te verwijderen.
  7. Doe een derde deel van het gehaktmengsel in de cakevorm en leg er een paar stukken paprika op, vervolgens weer een derde deel gehakt, gevolgd door paprika en dan de laatste laag van het gehakt. Druk het geheel goed aan met het bakpapier en leg het gevormde brood in de ovenschaal. Druk de uitstekende kaasblokjes naar binnen. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.
  8. De saus maak je door de vier ingrediënten in een pannetje aan de kook te brengen en laat het indikken. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
  9. Giet dit over het gehaktbrood en laat het nog ca 45 minuten in de oven staan tot het gaar is. De kerntemperatuur moet dan 65°C zijn.
  10. Laat het brood minimaal 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt en serveer het met de eruit gelopen kaas en tomatensaus.

Dit gerecht past ook heel goed in een buffet. Geef er dan verschillende soorten brood bij wat men heerlijk in de saus kan dopen.

Heb je dit gerecht gekookt?

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl