Eigen gemaakte pizza’s
Met een licht krokante bodem en een topping naar eigen wens. Wat wil je nog meer….
Ingredienten
- pizzadeeg:
500 gr. bloem
2 thl. suiker
1 thl. zout
1 zakje droge gist
300 ml. water
4 eetl. olijfolie
- eenvoudige pizzasaus:
70 gr. tomatenpuree
40 gr. ketchup
2 tenen knoflook
1 thl. paprikapoeder
1 thl. tijm
½ thl rozemarijn
1 thl. oregano
olijfolie
peper en zout
- uitgebreide pizzasaus
1 ui
2 tenen knoflook
500 gr. passata di pommodoro
2 thl. suiker
2 thl. tijm
1 thl. rozemarijn
2 thl. oregano
2 thl. basilicum
- topping:
evt. 2 uien
200 gr. Italiaanse salami
2 paprika’s
2 buffel mozzarella
100-200 gr. Parmezaanse kaas
basilicumblaadjes
Bereidingswijze
- Weeg de droge ingrediënten af. Doe eerst het zout in de kom en voeg daarna de bloem toe zodat het zout niet in aanraking komt met het gist. Het gist werkt dan namelijk niet zo goed. Maak een kuiltje in de bloem, doe de suiker en gist daarin en giet er een kwart van het handwarme water bij. Meng het gist, de suiker en een beetje bloem voorzichtig met het water en laat het staan tot het begint te schuimen.
- Voeg dan de rest van het water en de olijfolie toe en kneed het tot een elastisch deeg en laat dit minimaal 30 minuten tot een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
- De saus kan je op 2 manieren maken. De snelle versie waarbij je alle ingrediënten en uitgeperste knoflook goed met elkaar mengt en het is klaar voor gebruik.
- Bij de uitgebreide versie snipper je een ui. Vervolgens fruit je de ui, de tijm en rozemarijn in een eetlepel olijfolie tot de ui licht bruin wordt. Voeg de suiker en fijngesnipperde knoflook toe en laat de ui nog even goed doorbakken of ook wel karamelliseren genoemd. Voeg een pakje passata di pomodoro of een blikje goede tomatenblokjes toe en breng het tegen de kook aan. Doe de oregano en basilicum erbij en laat dit minstens 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Breng het dan op smaak met peper en zout en laat het afkoelen. Je maakt nu wel te veel pizzasaus voor 4 pizza’s maar de rest kun je uitstekend gebruiken voor een pastasaus of een Italiaanse tomatensoep.
- Terwijl het deeg rijst en de saus afkoelt kun je de rest voorbereiden. Zet de oven op de hoogste temperatuur en zet het rooster op de onderste richel van de oven.
- Snij de paprika doormidden, verwijder het steeltje en de zaadlijsten en snij de paprika in hele dunne schijfjes. Rasp de Parmezaanse kaas en laat de mozzarella uitlekken.
- Ik heb deze keer geen uien gebruikt omdat die al verwerkt zitten in de pizzasaus. Maar wil je wel extra ui toevoegen, snij deze dan in hele dunne schijfjes zodat ze goed gaar worden in het korte bakproces van de pizza.
- Strooi op het aanrecht een mengsel van maismeel en bloem. Snij een kwart van het deeg, maar probeer de luchtigheid erin te houden. Druk of rol het deeg uit ter grootte van de pizzaplaat. Druppel een beetje olijfolie op de plaat en veeg dit uit met een stukje keukenpapier.
- Leg het pizzadeeg op de pizzaplaat en schep er een flinke lepel pizzasaus op. Strijk dit uit met de bolle kant van de lepel tot ongeveer een centimeter van de rand. Leg er enkele plakjes salami op, vervolgens een deel van de paprika, een halve bol mozzarella in stukjes en strooi er flink wat Parmezaanse kaas over.
- Zet de pizza in de oven en bak deze tot de kaas mooi gesmolten is en de bodem gaar en licht knapperig is. Strooi er wat basilicumblaadjes over, snij hem in 6 tot 8 stukken en serveer de pizza meteen.
Bij het bakken van de pizza varieer ik met de ovenstand. Ik begin met alleen onder warmte en daarna nog even de combinatie van onder warmte met hete lucht. De kaas smelt dan mooi. En ben je in het bezit van een keramische BBQ dan kun je de pizza op een pizzasteen, net als bij de pizzeria, op een hoge temperatuur van 400ºC bakken. Zo ontzettend lekker.
Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl