Worteltaart voor de allerkleinsten
Cake smash?
Onze kleinzoon is in september 1 jaar geworden. Op zijn verjaardag kreeg hij zijn eigen verjaardagstaart. Er kwam geen “cake smash” zoals gehoopt, maar hij plukte heel voorzichtig eerst de stukjes fruit van de taart.
Ik heb voor deze gelegenheid de taart in twee kleine ringen gebakken, zodat ik een stapeltaartje kon maken.
Ingrediënten
- Taart:
180 gr. speltbloem
1 thl. bakpoeder
½ thl. zuiveringszout
¼ thl. zout
1 thl. kaneel
1 thl. koekkruiden
60 gr. rozijnen
120 gr. appelmoes
30 gr. dadels
60 gr. zonnebloemolie
1 thl. citroensap
1 thl. vanille-extract
200 gr. wortels
- Garnering:
150 ml. Griekse yoghurt
1 banaan
1 mango
- Bakvorm:
20 cm. springvorm
Bereidingswijze
Biscuitgebak:
- Was de wortels en rasp ze grof. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes. Snij de dadels goed klein en doe ze samen met de appel in een steelpannetje. Kook de appel met 2 eetlepels water tot ze zacht zijn. Giet het overtollige vocht voorzichtig af. Pureer de appel met dadels tot moes met een staafmixer.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en schep dit door elkaar. Meng daarna alle natte ingrediënten er goed doorheen.
- Schep alles in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in 60-70 minuten gaar. Als je er met een houten prikker in prikt moet deze er droog uitkomen.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
- Pak op het laatste moment de yoghurt uit de koelkast. Roer de yoghurt niet om, maar schep de yoghurt rechtstreeks uit het emmertje in de spuitzak, zodat de yoghurt mooi stevig blijft. Spuit met een kleine kartelmond mooie toefjes yoghurt op de taart.
- Versier de taart met kleine stukjes banaan en mango en breng de taart naar de jarige.
Voor de jarige kies je natuurlijk wel het fruit wat hij of zij het lekkerst vindt.