Gestoofde kip in Toscaanse Chianti

Kip in rode wijn?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, want bij kip serveer je toch witte wijn of rosé. Over het algemeen wel, maar denk eens aan het Franse gerecht coq au vin waar de kip in rode wijn wordt gestoofd. De Toscaanse jagerstoofpot, waar kip in Chianti wordt gestoofd is ook zo’n gerecht waarin rode wijn een hoofdrol speelt. Het resultaat van beide gerechten is heerlijk mals kippenvlees met een smaakvolle saus.

Onderstaande gerecht is mijn variatie op het Toscaanse gerecht pollo alla cacciatore.

Aantal
4

Niveau
gemiddeld

Tijd
2 uren bereidingstijd

Ingrediënten

  • Biscuitgebak:
  • 4 kippenpoten

  • 2-3 eetl. bloem

  • 4 laurierblaadjes

  • 2 takjes rozemarijn

  • 4 tenen knoflook

  • ½ fles chianti

  • 1 rode ui

  • ½ struik bleekselderij

  • 6 ansjovis

  • 1 blokje kippenbouillon

  • 2 blikken
    tomatenblokjes

  • 100 gr zwarte olijven

  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Wrijf de kip in met peper en zout en bestrooi deze met bloem. Schut de overtollige bloem eraf.
  2. Schil de bleekselderij en snij deze in schuine stukken van ca 2 cm. Snipper de ui en snij de knoflook in plakjes. Hak de rozemarijnblaadjes fijn.
  3. Zet een ovenvaste pan op het vuur. Bak de kippenpoten in olijfolie en een klontje roomboter rondom mooi bruin. Haal ze uit de pan en leg ze opzij.
  4. Voeg wat olijfolie toe en fruit de ui en bleekselderij. Doe de knoflook en ansjovis erbij als de ui glazig is en bak deze nog even mee. Blus het af met de Chianti en roer het aanbaksel los. Voeg daarna de tomaten en olijven toe en breng het aan de kook. Leg de kip terug in de saus en draai het vuur uit.
  5. Laat de kip 1½ uur stoven in de oven op een temperatuur van 130°C. Natuurlijk kun je het gerecht ook op de spaarbrander van het fornuis laten stoven.
  6. Serveer dit gerecht met knapperig brood , een heerlijke groene salade en de rest van de Chianti.

Buon appetito