
Ingredienten
150 gr. volkoren
speltmeel250 gr. speltbloem
16 gr. bakpoeder
1 eet. ceylonkaneel
8 gr. vanille suiker
of 1 thl. vanille-extract½ thl. zout
2 eieren
15 ml. zonnebloemolie
250 gr. kwark
15 gr. suiker
60 gr. rozijnen
40 gr. walnoten
2 eet. peterselie
peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng in een kom het meel, bloem, bakpoeder, kaneel en zout.
- Doe de kwark, eieren, zonnebloemolie, suiker en vanillesuiker in een andere kom. Meng deze ingrediënten met de gardes van de handmixer goed door elkaar tot een egaal mengsel.
- Hak de walnoten in kleine stukjes.
- Voeg nu stukje bij beetje het meelmengsel toe aan het deeg en blijf dit met de mixer mengen tot een egaal deeg.
- Bedek de bakplaat met bakpapier. Schep met 2 eetlepels 12 bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg dat de bolletjes ver genoeg uit elkaar liggen in verband met het rijzen.
- Bak de kwarkbolletjes in ca 20 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes een paar minuten afkoelen.
- Snij de bolletjes doormidden, smeer er een lekkere laag roomboter op en geniet van je deze heerlijk broodjes.
Je kunt het speltmeel en speltbloem rustig vervangen door gewoon bloem en volkorenmeel.

Ceylonkaneel is de zuiverste kaneelsoort die hier verkrijgbaar is. Deze kaneel heeft een subtiele warme, zoete en zachte smaak. Deze kaneel is lichtbruin van kleur. Het staat vast dat ceylonkaneel een ontstekingsremmend effect heeft en een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
De smaak van Cassiakaneel is scherper, iets wat bitter smaak en roder van kleur. Deze soort bevat een aanzienlijk hoger gehalte aan coumarine. Dit is een geurstof die die gebruikt wordt om een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Maar deze stof heeft ook een bloedverdunnende werking en mag dus maar in mate worden gebruikt.

Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl