Sushi in alle eenvoud

Sushi. Zo lekker maar het is zo’n werk om het klaar te maken, tenzij…
Tenzij je de ingrediënten wel gebruikt , maar niet de klassieke manier serveert. De onderdelen maak je op dezelfde manier klaar, maar zoals je het op de foto ziet wordt het anders opgediend. Maar de smaak is nagenoeg hetzelfde als verwerkt in het klassieke rolletje.
Ingrediënten
- Sushirijst:
300 gr. sushirijst
450 ml. water
3 eetl. rijstazijn
2 thl. suiker
½ thl. zout
8 blaadjes zeewier
- Zalm:
4 zalmfilet met huid
2 eetl. rijstazijn
4 eetl. gembersaus
- Groenten:
1 komkommer
8 radijsjes
1 klein sjalotje
2 tenen knoflook
2 cm. gemberwortel
150 gr. zeekraal
- Japanse saus:
8 eetl. sojasaus
6 eetl. mirin
6 eetl. gembersaus
6 eetl. sake
tapioca of maïzena
- Overige:
zonnebloem-
of arachideolie
Bereidingswijze
- Zet eerst alle ingrediënten klaar. Snij de komkommer of courgette in stukjes van 5 cm en daarna in de lengte in acht partjes. Snij de radijsjes in vieren. Hak het sjalotje, knoflook en gember zeer fijn en meng dit door elkaar. Spoel de zeekraal af en zet 5 borden in de oven welke verwarmd is op 65°C.
- Spoel de rijst goed af tot het spoelwater helder is. Breng de rijst met het water aan de kook en laat het 2 minuten koken. Draai het vuur laag en kook de rijst nog eens 8 minuten. Zet het vuur dan uit. Neem het deksel van de pan, leg een theedoek over de pan en leg het deksel er weer bovenop. Laat dit nog minimaal 15 minuten staan. Snij het zeewier in stukjes. Verwarm de rijstazijn en los de suiker en zout hierin op. Schep de rijstazijn samen met het zeewier door de warme rijst.
- Verhit een pan, doe er een eetlepel olie in en bak de zalm. Wanneer de garing tot haverwege komt, zet je het vuur uit. Meng de rijstazijn met de gembersaus en giet dit over de zalm. Verwarm nog even door en leg de zalm met de saus, in het bovenste verwarmde bord, in de oven. Laat de zalm verder in de oven garen.
- Maak van mirin, sake, soja- en gembersaus een Japanse saus. Verwarm deze ingrediënten in een sauspannetje en bind dit met tapioca of maïzena tot een licht gebonden saus.
- Wok de komkommer of courgette kort in een hete wok- of koekenpan. Haal de groenten uit de pan en houd ook deze warm in de oven.
- Wok als laatste het mengsel van de sjalot, knoflook en gember kort. Zodra dit mengsel zacht wordt, voeg je de zeekraal toe en bak je dit even mee.
- Haal de borden uit de oven en verwijder de huid van de zalm.
- Leg op het midden van elk bord een flinke schep rijst. Leg daar vervolgens een zalmfilet op. Schep over elk stukje zalm wat van het zeekraalmengsel en verdeel de groenten ernaast. Giet tenslotte wat van die heerlijke Japanse saus over het gerecht
In de ingrediëntenlijst staan radijsjes. Op de foto staan deze niet, daar kwamen we pas na de druk van mijn boek achter. Maar voeg ze wel toe. De ietwat scherpe smaak bittere smaak vocht echt wat toe aan het gerecht.

Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl


