Andijvieburger in pittige tomaten-paprikasaus

Bakringen, koop een paar. Je kunt ze overal krijgen met en zonder stamper.

Ik gebruik ze nu voor de andijvieburgers, maar ook voor de eigengemaakt hamburgers, een tian van groenten uit de oven of een perfect rond gebakken eitje.

Aantal
4 personen

Niveau
gemiddeld

Tijd
50 Min

Ingredienten

  • 800 gr. kruimelige aardappels

  • roomboter

  • melk

  • 150 gr. bloem

  • 1 ei

  • 75 gr. geraspte kaas

  • 200 gr. andijvie

  • 2 thl. mosterd

  • peper en zout

  • 4 rode uien

  • 1 (vers) laurierblad

  • paar takjes tijm

  • 1 eetl. riet-of bruine
    basterdsuiker

  • 3 eetl. azijn

  • 1 sjalot

  • 2 paprika’s

  • 1 rode peper

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blik of pak zeefde tomaten

  • 4 tomaten

  • 1 thl. gerookte paprikapoeder

  • 1 thl. oregano

  • evt. ½ thl komijnpoeder

  • peterselie

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de tomaten-paprikasaus en gekarameliseerde uien.
  2. Snipper de sjalot, rode peper en knoflook en snij 1 paprika in kleine stukjes. Fruit de sjalot, rode peper en paprika op een zacht vuur tot deze zacht zijn en voeg dan de knoflook en komijnpoeder toe en bak dit even mee. Doe de tomatensaus erbij, samen met de gerookte paprikapoeder en breng het aan de kook. Snij de 2e paprika en tomaten in stukjes en voeg die aan de saus toe. Draai het vuur laag en laat de saus op een laag vuurtje pruttelen.
  3. Pel de uien en snij deze in de lengte doormidden. Bak ze in een koekenpan met de laurier en tijmblaadjes tot ze mooi beginnen te karamelliseren. Voeg dan de suiker en azijn toe en laat ze garen tot ze zacht zijn. Eventueel eerst even een deksel gebruiken, maar als ze bijna gaar zijn deze verwijderen en het vocht laten inkoken.
  4. Schil de aardappels en halveer ze of snij ze in kwarten. Dat is afhankelijk van de grootte. Kook ze gaar en laat ze daarna even uitdampen.
  5. Was de andijvie en laat deze goed uitlekken of gebruik een slacentrifuge hiervoor. Snij daarna de andijvie in dunne repen. Je kunt natuurlijk ook voorgesneden andijvie gebruiken.
  6. Stamp de aardappels samen met de boter, melk en mosterd fijn en breng het op smaak met peper en zout. 
  7. Meng het losgeroerde ei erdoor en schep vervolgens de fijn gesneden andijvie en de kaas erdoor.
  8. Meng tenslotte de bloem erdoorheen. Maak van dit mengsel mooie burgers met je handen of met de bakschijven. Bak de burgers in een koekenpan  met een beetje boter tot ze mooi bruin zijn. Je kunt ze eventueel vooraf nog even door wat bloem wentelen. Als je er meer moet bakken hou ze dan warm in de oven, op ca. 80-100°C
  9. Was de peterselie en lente ui en snij ze beiden klein.
  10. Doe een schep saus op het bord, leg er 2-3 andijvieburgers op elkaar, de gekarameliseerde ui erbij en strooi wat peterselie en lente ui erover.

Eet Smakelijk

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl