Appel-pruimentaart

Aantal
6 stuks

Niveau
gemiddeld

Tijd
90 min.

Onze pruimenboom hing zo vol…

Deze wilde pruimen zijn heerlijk om ze zo rechtstreeks van de boom te eten , maar ook heerlijk om te verwerken in allerlei gerechten.

In deze taart is naast de appel, halve pruimen en pruimencompote verwerkt.

Ingredienten

  • Appels:
  • 600 gr. appels

  • 100 gr. pruimen

  • 75 ml. ahornsiroop

  • Deeg:
  • 225 gr. bloem

  • 60 gr. poedersuiker

  • 100 gr. roomboter

  • 1 citroen

  • 1 takje tijm

  • 15 blanke amandelen

  • 1 eetl. muesli

  • evt. 3 eetl. pruimencompote

  • pruimencompote:
  • 500 gr. pruimen

  • 50-100 gr. rietsuiker

  • 1 schijf citroen

  • gebaksvorm 17-20 cm.

Bereidingswijze

  1. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snij de partjes nog een keer door en snij daarna elk partje in vieren.
  2. Zet een koekenpan op matig vuur en schenk daar 60 ml. ahornsiroop in. Doe de appelpartjes erbij en bak de appel voorzichtig tot ze zacht zijn. Roer het regelmatig om.
  3. Halveer de pruimen, verwijder de pit en snij daarna elke helft in vier stukken. Als de appels zacht zijn schep je de pruimen door de appels en zet je het vuur uit.
  4. Meng de bloem, poedersuiker en de rasp van een ½ citroen.
  5. Snij de boter in plakken en wentel deze door de bloem. Het voordeel daarvan is dat je de boter heel makkelijk klein kan snijden. Doe alles terug bij het bloemmengsel en wrijf dit tot een korrelige structuur van broodkruim.
  6. Schep een ¼ hiervan in een aparte kom en zet dit opzij.
  7. Breek een ei in een kommetje en klop het op. Haal er een klein beetje ei uit en zet dit ook opzij. Dit heb je straks nodig om het deeg te bestrijken. Meng de rest voorzichtig door het deeg, doe het in een plastic zakje en leg het in de vriezer.
  8. Hak de amandelen goed fijn en meng dit met een flinke eetlepel muesli, de tijmblaadjes en 15 ml. ahornsiroop door het mengsel wat je opzij hebt gezet.
  9. Zet de oven aan op 180°C
  10. Vet de springvorm goed in met boter. Haal het deeg na 30 minuten uit de vriezer en snij het in dunne plakken. Bekleed de springvorm met het deeg en druk het aan. Kwast het deeg in met het achtergehouden eiwit.
  11. Schep de appel-pruimenmix in de vorm, schep er een paar eetlepels pruimencompote doorheen en druk het voorzichtig aan. Schep het kruimeldeeg erop en bak de taart onderin de oven in ongeveer 1 uur gaar tot hij mooi bruin is en pruttelt.

De pruimencompote maak je door de ontpitte pruimen samen met de suiker, citroenschijf en 3 eetlepels water te koken tot de pruimen helemaal zacht zijn. Verwijder de citroenschijf en pureer de compote totdat de velletjes van de pruimen vermalen zijn. Eventueel nog iets inkoken tot de juiste dikte en af laten koelen. Dit is ongeveer 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Volg mij ook op Instagram!

Heb je dit gerecht gekookt?

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl