Bruidstaart met aardbeien en eetbare bloemen
Wil jij voor onze trouwerij de taart maken?
Met die vraag kwam Tessa. Ze had de foto’s van de bruidstaarten van mijn dochter gezien. Zoiets zou ik ook graag willen.
Op mijn vraag welke taarten wil je kwam het antwoord, maakt me niet zoveel uit. Als het maar een beetje rustieke uitstraling heeft, een taart met aardbeien en iets voor de kinderen. Een proefsessie was niet nodig. Ze vertrouwde er wel op dat het goed kwam. Eén voordeel, haar tweelingzus kent haar wel en na enig overleg met Amber waren de taarten uitgedacht.
En toch is het anders bakken dan voor je dochter. Er staat toch wel wat meer druk op je schouders. Maar als uiteindelijk er vier verschillende taarten en blueberry muffins staan en je de mooie reacties van het bruidspaar en gasten ziet, dan weet je dat het gelukt is.
Gefeliciteerd Tessa & Jurgen
Ingrediënten
- Biscuitgebak:
6 eieren
170 gr. suiker
1 thl. vanille-extract
of 2 thl. vanillesuiker170 gr. bloem
¼ thl. zout
- Vulling en deklaag:
400 ml. slagroom
250 ml. mascarpone
1 thl. vanille extract
50 gr. suiker
1 zakje slagroom
versteviger500 gr. kleine aardbeien
- Garnering:
muntblaadjes
Viooltjes of
andere eetbare bloemen
Bereidingswijze
Biscuitgebak:
- Verwarm nu de oven voor op 180°C. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en vet de zijkanten lichtjes in met boter.
- Ik maak de taart in 2 delen. Op die manier krijg je 2 mooie schijven biscuitgebak. Meng 3 eieren samen met de helft van de kristalsuiker en vanille-extract in een pan. Zet de pan op de laagste stand van het fornuis. Verwarm dit mengsel terwijl je met een garde blijft roeren tot het mengsel een temperatuur heeft van 37-40 °C.
- Doe het verwarmde mengsel over in een kom en klop met een mixer, op middelhoge stand het eimengsel tot deze luchtig, licht geel en romig is. (Nog mooier is om de een grote kom boven een pan met heet water te hangen en de eieren met de suiker te mixen tot de temperatuur van 37-40 °C. Haal de kom van de pan en blijf mixen tot het luchtig, romig en afgekoeld is tot kamertemperatuur.)
- Zeef de bloem in porties boven de kom en spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Zorg ervoor dat het beslag haar luchtigheid behoudt.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak het ongeveer 25 minuten. Een houten cocktailprikker moet er droog uitkomen. Zet de oven uit en de ovendeur op een kier en laat de taart nog ca. 5-10 minuten staan.
- Herhaal dit proces voor de 2e laag biscuitgebak en laat beide biscuitplakken volledig afkoelen.
- Klop voor de vulling 300 ml. slagroom met de vanille, suiker en slagroomversteviger luchtig en stevig. Doe de helft hiervan in een spuitzak. Klop de mascarpone op met de resterende 100 ml. slagroom. Spatel de rest van de slagroom vervolgens door het mascarpone mengsel.
- Maak de aardbeien schoon. Spoel ze af onder de kraan, dep ze droog en snij de kroontjes eraf. Bewaar de helft voor de topping en snij de rest in plakjes.
- Schep een deel van de mascarpone-slagroom op één van de lagen biscuitgebak. Leg hierop de in plakjes gesneden aardbei, gevolgd door weer een laag mascarpone-slagroom. Hierop komt de 2e laag van het biscuitgebak. De rest gebruik je om de bovenkant van een laag mascarpone-slagroom te voorzien en om de zijkanten mooi glad te maken.
- Decoreer de taart met de aardbeien, toefjes slagroom, kleine blaadjes munt en viooltjes of andere eetbare bloemen.
19 mei 2023