Curry
Een gerecht dat zijn oorsprong vond in India en door de eeuwen zich via Azië verspreide over de hele wereld. Het is een combinatie van kruiden en specerijen, groenten en soms vlees.
Bij droge curry’s worden de groenten of eventueel het vlees in een klein beetje vocht met kruiden gegaard. Als het vocht verdampt is, zijn de groenten of het vlees bedekt met een laagje kruiden. Wanneer je kokosmelk toevoegt aan het gerecht ontstaat er een dikke saus en praat je over een natte curry.
In onze westerse wereld noemen we vrijwel elk gekruid en sausachtig gerecht in een Aziatische stijl een curry.
Ingredienten
1 Chinese kool
1 ui
1 rode peper
5 tenen knoflook
2 eetl. zonnebloemolie of
2 eetl. kokosolie1 eetl. korianderzaad
1 thl. kurkuma
2-3 eetl. curry madras
400 ml. kokosmelk
1 limoen
4 eetl. cashewnoten
300 gr. noedels
Korianderblad of peterselie
Bereidingswijze
- Snipper de ui, knoflook en rode peper, maar houdt ze wel gescheiden van elkaar. Haal de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool in de lengte doormidden en snij de groene top van de kool in hele dunne reepjes. Snij de rest van de kool in reepjes van ca. een ½ cm breed.
- Zet een pan water op het vuur om straks de noedels in te koken.
- Verhit de olie of kokosolie in een wok en fruit hierin de ui tot deze begint te verkleuren. Voeg de rode peper en knoflook toe en bak dit heel kort mee.
- Doe het ‘grof’ gesneden deel van de kool in de pan en roerbak dit voor ca. 10 minuten. Voeg vervolgens de curry madras en kokosmelk toe en roer het om. Breng dit aan de kook en zet dan het vuur lager.
- Hak ondertussen de cashewnoten grof.
- Kook nu de noedels gaar en giet het daarna af. Doe het terug in de pan en doe 2 of 3 eetlepels kookvocht erbij.
- Doe op het laatste moment de fijngesneden kool bij de curry en schep dit door elkaar.
- Pers de limoen uit en giet voorzichtig het limoensap erbij totdat je een licht frisse smaak krijgt.
- Verdeel het currygerecht over de borden en leg de noedels erop. Garneer het gerecht tenslotte met cashewnoten, koriander of peterselie.
Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl