Ingredienten
6 zure haringen
500 gr. aardappelen
1 klein blikje mais
2 kleine uien
3 appels
1 teentje knoflook
3 eet. olijfolie
½ citroen
2 eetl. mayonaise
125 gr. zure room
1 thl. suiker
2 eet. peterselie
peper en zout
Bereidingswijze
- Kook de aardappels net gaar, zodat ze niet uit elkaar vallen. Laat ze afkoelen.
- Laat de maïs en de haringen goed uitlekken in een vergiet. Snij de haringen in stukjes. Snipper de ui en snij de aardappels in grove stukken. De appel kun je met schil in blokjes snijden.
- Pers de knoflook boven een grote kom uit. Voeg de olie, citroen, mayonaise, zure room, suiker en een paar fijngesneden takjes peterselie toe. Schep alles goed door elkaar, maar zorg ervoor dat de structuur niet verandert. Breng het op smaak met peper en zout.
- Zet de kom minimaal 12 uur in de koelkast om de smaak goed in te laten trekken.
- Haal het gerecht een half uur voordat je deze serveert uit de koelkast. Schep de salade voor de laatste keer om. Garneer de salade met een zure haring, plakjes gesneden appel en takjes peterselie.
Dit gerecht is heerlijk als lunch- of hoofdgerecht, maar past ook uitstekend als onderdeel in een in een koud buffet. (Als bijgerecht is dan deze salade geschikt voor 12 personen)
De foto’s zijn gemaakt door Jolande Kleij
Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl