Gehaktballetjes met harissasaus

Harissa

Harissa is een pittige pasta met een veelzijdige toepassing. Op smaak brengen van gerechten, dippen van brood, als marinade van vlees of vis. Kortom, een smaakmaker met vele mogelijkheden.

Dit gerecht is een aanpassing op het gerecht: ‘Gehaktballetjes in harissasaus.’ Een makkelijke versie om pittige gehaktballetjes te maken voor een feestje. Onderaan deze pagina staat deze eenvoudige versie.

In dit recept wordt het gehakt eerst op smaak gebracht met harissa, er wordt een ei toegevoegd en worden de gehaktballetjes eerst gebakken. De gehaktballetjes zijn daardoor van binnen zachter en smeuïger, waardoor ze naar mijn mening veel lekkerder worden. Daarnaast is er van harissa een licht pittige saus gemaakt.

Aantal
4

Niveau
middelmatig

Tijd
60 minuten

Ingrediënten

  • Harissa
  • 4 rode pepers

  • 120 gr. tomatenpuree

  • 2 tenen knoflook

  • 2 thl. komijnzaad

  • 2 thl. korianderzaad

  • 1 thl. karwijzaad

  • 1 thl. zout

  • 1 limoen

  • olijfolie extra vierge

  • Gerecht
  • 400 gr. rundergehakt

  • 2 eetl. harissapasta

  • 1 ei

  • ½ tablet runderbouillon

  • 2 eetl. paneermeel

  • olijfolie en roomboter

  • 200 ml. kokosroom

  • 1 eetl. grove mosterd

  • 2-3 eetl. appelstroop

  • 250 gr. zilvervliesrijst

  • 1 bos wortels

  • peterselie

  • munt

Bereidingswijze

  1. Begin met de harissapasta. Wil je minder scherpe harissa? Dan moeten de zaden en zaadlijsten verwijderd worden. Ik verwijder bij 2 van de 4 rode pepers de zaden en zaadlijsten.
  2. Rooster de 3 kruiden tot ze gaan geuren en laat ze afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten voor de harissa in een blender, voeg het sap van 1 limoen en 3 eetlepels olijfolie toe en draai dit fijn tot een egale pasta.
  4. Neem een flinke kom en los de bouillon daarin op met één eetlepel kokend water. Doe er 1 flinke eetlepel harissa en het ei bij en roer dit tot een egaal mengsel. Meng het gehakt en het paneermeel erdoor. Voeg zo nodig nog wat paneermeel toe als het gehakt nog erg zacht is.
  5. Zet een grote koekenpan gevuld met water, op het vuur en zet de oven aan op hete lucht 200°C.
  6. Was, rasp of schil de wortels en halveer deze in de lengte. Kook de wortels in de koekenpan tot ze halfgaar zijn. Laat ze daarna uitlekken.
  7. Doe de wortels in een ovenschaal, giet er wat olijfolie over en hussel ze even door elkaar en zet de schaal in de oven.
  8. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  9. Giet de kokosmelk in een kleine steelpan. Voeg daar 1 flinke eetlepel harissa, mosterd en 2 eetlepels appelstroop aan toe en laat dit goed warm worden. Door te variëren met de hoeveelheid harissa en appelstroop kun je de saus pittiger of zoeter maken.
  10. Rol van het gehakt zo’n 24 gehaktballetjes. Doe een beetje olie of boter in de pan en bak de gehaktballetjes mooi bruin. Als ik met olie begin, voeg ik na een paar minuten bijna altijd een klontje roomboter toe.
  11. Was ondertussen de peterselie en munt en snij deze grof.
  12. Als de wortels mooi geroosterd zijn, de rijst gaar en uitgedampt is kun je de borden opmaken.
  13. Schep een flinke eetlepel rijst op het bord. Leg de wortels erop en de gehaktballetjes er omheen en schep daar de saus over. Garneer het met de peterselie en munt.

De makkelijke versie voor 40 gehaktballetjes.

Meng 100 gr. harissa, 200 ml. kokosroom, 2 volle eetl. appelstroop, 1 volle eetl. grove mosterd, 2 volle eetl. appelstroop, 1 bouillontablet en verwarm dit in een ruime pan. Rol uit 1 kilo rundergehakt 40 balletjes en leg deze in de saus. De hoeveelheid vocht lijkt weinig maar wordt gedurende het sudderen vanzelf meer. Laat dit minstens 3 uren sudderen tot de balletjes de smaak hebben aangenomen. Je kunt een deel van de saus inkoken en met de gehaktballetjes serveren.

De harissapasta die je overhoudt kun je heel goed invriezen.

Volg mij ook op Instagram!

Heb je dit gerecht gekookt?

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl