Gevulde koeken

Aantal
10 stuks

Niveau
gemiddeld

Tijd
60 min.

Gevulde koeken met echte amandelspijs

Bij gevulde koeken zie je vaak dat de brosheid van de koek na twee dagen is verdwenen, maar met dit recept blijft die brosheid wel vier dagen aanwezig.

De gevulde koek is een typisch hollands gerecht, gemaakt van boterdeeg. De echte luxe gevulde koek is gevuld met echte amandelspijs en niet met banketbakkersspijs, wat uit suiker, peulvruchten en abrikozen bestaat. De koek wordt ook wel ‘vulkoek’, ‘gevuld heertje’ of ‘gevulde herenkoek’ genoemd.

Ingredienten

  • Amandelspijs:
  • 100 gr. blanke amandelen

  • 100 gr. kristalsuiker

  • 1 thl. citroenrasp

  • 1 eierdooier

  • Deeg:
  • 150 gr. basterdsuiker

  • 165 gr. roomboter

  • ½ thl. zout

  • ¼ thl. citroenrasp

  • ½ ei

  • 1 eetl. water

  • 300 gr. bloem

  • 3 gr. bakpoeder

  • Extra:
  • 10-20 halve amandelen

  • ½ ei

Bereidingswijze

  1. Maal in een keukenmachine de amandelen met de suiker fijn. Gebruik hierbij de pulsknop om te voorkomen dat er amandelolie vrijkomt. Voeg hier de rasp van een halve citroen aan toe, samen met 1 á 2 eetlepels water en kneed het mengsel goed door tot het smeuïg is. Rol het in plasticfolie en laat het, als je de tijd hebt een paar dagen ‘rijpen’ in de koelkast.
  2. Warm de oven voor op 220°C
  3. Meng de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout goed door elkaar. Klop het ei op en gebruik hiervan de helft voor het deeg en bewaar de rest. Meng dit samen met 1 eetlepel water door het deeg. Meng daarna in porties de bloem en bakpoeder erdoor. Verpak het in folie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.
  4. Rol het deeg, op een licht bestoven werkblad uit tot 2-3 millimeter dikte. Steek daar cirkels uit van circa 10 centimeter. Leg de mooi gevormde rondjes opzij op een eveneens bestoven werkblad. Kneed de restanten van het deeg tot een geheel en rol dit opnieuw uit. Ga net zolang door tot al het deeg op is. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.
  5. De volgende stap is een eierdooier door het amandelspijs te mengen. Daarna leg je op de helft van alle rondjes een deel van het amandelspijs, maar houdt minstens 1 centimeter vrij. Maak de rand van het deeg nat met water en bedek de het met de deegrondje. druk dit goed aan en druk de zijkanten aan met een vork.
  6. Bestrijk de koeken met de rest van het achtergehouden ei en leg er een amandel op. Bak de gevulde koeken in circa 15-18 minuten goedbruin en laat ze afkoelen op een rooster.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl