Gevulde speculaas

Aantal
20-25 stuks

Niveau
gemiddeld

Tijd
120 Min

Sinterklaas en Zwarte Piet

Elk jaar weer een groot feest voor jong en oud.

Wie kent de liedjes niet: Zie ginds komt de stoomboot, zie de maan schijnt door de bomen en hoor wie klopt daar kinderen…

En wie kent de lekkernijen niet: pepernoten, marsepein, taai-taai en gevulde speculaas

Ingredienten

  • Amandelspijs:

  • 250 gr. blanke amandelen

  • 250 gr. suiker

  • ½ citroen

  • 1 ei

  • Speculaasdeeg:

  • 300 gr. bloem

  • 3 gr. bakpoeder

  • 180 gr. lichtbruine
    basterdsuiker

  • ½ thl. zout

  • 12 gr. speculaaskruiden

  • 150 gr. roomboter

  • 30 ml. melk

  • 1 ei

  • 20-25 amandelen

Bereidingswijze

  1. Maal in een keukenmachine de amandelen met de suiker fijn. Voeg hier de rasp van een halve citroen aan toe, samen met 1 á 2 eetlepels water en kneed het mengsel goed door tot het smeuïg is. Rol het in plasticfolie en laat het, als je tijd hebt een paar dagen ‘rijpen’ in de koelkast.
  2. Meng op de dag dat je gaat bakken, een opgeklopt ei door de spijs en laat het daarna nog circa 15 minuten opstijven in de koelkast. Heb je vandaag pas besloten om gevulde speculaas te maken, meng dan het ei er gelijk doorheen en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  3. Laat de boter op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 175°C.
  4. Meng de droge ingrediënten door elkaar en maak een kuiltje in het mengsel. Doe de boter en de melk erbij en kneed het tot een soepel deeg is geworden. Druk het deeg plat, verpak het in plasticfolie en laat het deeg een half uurtje opstijven in de koelkast.
  5. Vet een bakvorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  6. Bestuif het deeg met bloem en rol tweederde uit tot een vierkante plak. Bekleed hiermee de bodem en de zijwanden. Snij het overtollige deeg van de randen af.
  7. Vul het baksel daarna met de spijs en rol de rest van het deeg uit tot een vierkante lap die de koek kan bedekken en druk de randen aan.
  8. Klop het ei op en bestrijk de bovenkant van het deeg. Leg hele of grof gehakte amandelen erop en druk het iets aan. Bestrijk nogmaals het deeg met ei en de amandelen en bak daarna de gevulde speculaaskoek in 45 minuten gaar. Laat hem helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl