Groente soep met geitenkaas
Ingrediƫnten
1 broccoli
4 stengels bleekselderij
1 courgette
1-2 sjalotten
2 tenen knoflook
2 knoflooktenen
2 tabl. kippenbouillon
rolletje geitenkaas
peper en zout
olijfolie extra vierge
(Gerookte) paprikapoeder
Bereidingswijze
- Was de groenten en snij de bleekselderij en courgette in stukjes. Snij de roosjes van de broccoli en daarna het onderste deel van de broccolisteel af. Schil eventueel de broccolisteel als de schil erg stug is. Hak de broccolisteel in stukjes.
- Haal de buitenste rok van de sjalotten en hak ook deze grof. Pel de knoflook en snij deze in 4-5 stukjes.
- Zet een pan op het vuur en doe er 1 of 2 eetlepels olijfolie in. Fruit hierin de sjalotten, bleekselderij en broccolisteel. Als dit mooi begint te verkleuren mogen de knoflook, courgette en broccoliroosjes erbij en bak het geheel nog even mee. De groenten mogen best wat karamelliseren. Er ontstaat dan een vollere en diepere smaak omdat de natuurlijke suikers in de groenten vrij komen.
- Doe 750 ml. water en 2 bouillonblokjes bij de groenten en breng het aan de kook. Laat de soep op een laag pitje koken tot alles goed gaar is.
- Pureer de soep tot het mooi glad is. Doe er eventueel nog wat heet water als de soep nog wat te dik is. Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Hak de peterselie fijn en schep dan de soep in 4 soepkomen. Leg er voorzichtig 2 schijfjes geitenkaas in en garneer de soep met de fijngehakte peterselie. Strooi er tenslotte wat paprikapoeder overheen. Gerookte paprikapoeder geeft namelijk nog meer smaak aan de soep.
Uit restjes groente, die je anders misschien weg zou doen kun je de heerlijkste soepen maken. Houd het eenvoudig. Een uitje, wat knoflook, bouillon en verse kruiden en eventueel wat room. Onze kleinzoon is verzot op soep en elke keer als we oppassen staat er een kommetje soep voor hem klaar.
Heb je dit gerecht gekookt?
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl