Hasselback zoete aardappels en rode bieten

Aantal
4 personen

Niveau
gemiddeld

Tijd
2 uren

Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm.

Het recept was vooral in de jaren ’70 en ’80 zeer populair in de Scandinavische landen. De aardappels worden in dunne plakjes ingesneden waarna je ze insmeert met een olie die vermengd is met kruiden.

Van binnen is de aardappel lekker gaar terwijl de buitenkant heerlijk knapperig is. De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels

  • 4 rode bieten

  • 500 gr. spinazie

  • 125 gr. linzen

  • 6 eetl. olijfolie

  • 2 eetl. witte wijnazijn

  • 15 gr. tijm

  • 5 tenen knoflook

  • 8 eetl. yoghurt

  • mierikswortlecrème

  • peterselie

Bereidingswijze

  1. Was de bieten en kook deze tot ze net gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en snij de boven- en onderkant eraf, pel ze en spoel ze af onder de koude kraan. Een andere manier is om ze te wassen, schillen en dan te koken.
  2. Boen de zoete aardappels goed schoon en kook ook deze kort totdat ze net gaar zijn. Op deze manier zijn ze mooier in dunne plakjes te snijden.
  3. Spoel de linzen goed af en kook ze volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C en bekleed de bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  5. Snijd de zoete aardappels met een scherp mes in kleine plakjes, maar zorg ervoor dat je ze niet helemaal door snijdt. Je wilt de onderkant van de aardappels namelijk aan elkaar laten zitten. Door de aardappel of biet tussen twee eetstokjes of twee pollepels te leggen kun je niet te ver insnijden. Spoel de ingesneden aardappelen af onder de koude kraan zodat de schijfjes niet meer aan elkaar plakken.
  6. Meng de olijfolie met de witte wijnazijn, tijmblaadjes en pers de knoflook hier boven uit. Meng dit goed en smeer hiermee de zoete aardappels en bieten in en probeer ook dit mengsel tussen de schijfjes te smeren. Naarmate ze langer in de oven liggen kun je gemakkelijker het oliemengsel tussen de aardappel- en bietenschijfjes smeren. Wees hierbij niet te zuinig. Schuif de aardappels zo’n 45 minuten in het midden van de oven en bak ze goudbruin en knapperig.
  7. Leg dan de grof gehakt spinazie en de linzen om de aardappels heen en zet het nog even terug in de oven om de spinazie te laten slinken en om de spinazie en linzen warm te laten worden.
  8. Meng 8 volle eetlepels yoghurt met 2 theelepels mierikswortelcrème en breng het op smaak met peper en zout. Wil je de yoghurt-mierikswortelsaus scherper hebben dan moet je wat meer mierikswortel toevoegen.
  9. Garneer de schotel met peterselie en schep er een paar lepels yoghurt- mierikswortelmengsel op.

Mierikswortelscrème

In kleine potjes kant en klaar te koop. Maar daar hou je vaak een deel van over. Neem een ijsblokjesvorm, bekleedt dit met huishoudfolie en schep elk vakje vol met mierikswortelcrème. Laat dit invriezen en dan kun je de blokjes uit de vorm halen en bewaren in de vriezer.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl