Kip met vruchten en de smaak van rum
Een gerecht uit mijn net gedrukte kookboek.
Eindelijk weer een een recept op mijn website. De laatste maanden is alle beschikbare tijd gaan zitten in het schrijven en controleren van mijn kookboek. Vijf jaar geleden werd ik door mijn kinderen uitgedaagd om een kookboek te schrijven voor mijn kleinkind (ondertussen kleinkinderen) dat toen nog niet eens geboren was. Die uitdaging ben ik aangegaan.
Vrijdag 28 juni was het zover. Mijn kleinzoon Mats is erbij als een pallet vol dozen, met ‘Mijn Eigen Kookboek’, wordt bezorgt. Samen maken we de eerste doos open en heb ik voor het eerst mijn boek in handen. En dat eerste exemplaar heb ik aan Mats gegeven. En het tweede en derde boek zijn voor mijn andere kleinzonen: Aiden en Tijn.
Ingrediënten
- Biscuitgebak:
1 citroen
4 kipfilets
of kippenpoten1 thl. paprikapoeder
1 thl. chilipoeder
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
1 paprika
1 blik tomatenblokjes
4-6 eet. donkere rum
½ blokje kippenbouillon
250 gr. peultjes
1 ananas
1 mango
2 lente-uien
peper en zout
300 gr. (zwarte) rijst
Bereidingswijze
- Boen de citroen schoon en rasp de schil. Bestrooi de kip met peper, zout, paprikapoeder en een ½ theelepel chilipoeder. Pers de citroen uit. Besprenkel de kip met het citroensap en zet deze vervolgens afgedekt voor minimaal 30 minuten opzij.
- Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en paprika en snij deze klein.
- Zet een koekenpan op het vuur. Doe er een scheutje olijfolie in als de pan goed heet is. Bak de kip rondom bruin in ca 5 minuten. Haal de kip uit de pan en verlaag het vuur. Fruit dan de ui, knoflook, paprika en rode peper tot alles zacht is.
- Voeg dan het blik tomaten, rum, rozijnen, het verkruimelde bouillonblokje en 200 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en leg de kip erin. Zet het vuur laag en laat de kip ca 30 minuten stoven. Breng het gerecht daarna op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat rum toe. Pas wel op, want de rumsmaak mag niet overheersen.
- Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven is op de verpakking.
- Draad de peultjes en kook deze daarna net gaar.
- Schil de ananas en mango en snij het vruchtvlees in niet al te kleine stukken. Voeg de vruchten de laatste 5 minuten toe aan de pan, zodat ze mee kunnen verwarmen.
- Snij de lente-ui fijn en garneer hiermee het gerecht. Serveer de kip op de rijst zodat de saussmaak in de rijst kan trekken.
En dit is hem dan. ‘Mijn Eigen kookboek’
216 pagina’s dik, gevuld met 184 recepten, tips en achtergronden.
Een kookboek schrijven doe je niet zo maar in je eentje. De gerechten moesten niet alleen duidelijk,
maar ook goed leesbaar zijn, hoe wordt de lay-out van je boek, welke foto’s gebruik je,
hoe maak je een mooie omslag en welke drukkerij zou jouw boek willen drukken?
Die hulp heb ik gehad, waarvoor ik hun ontzettend veel dank verschuldigd ben
De controle van de leesbaarheid van de recepten is door Arjen, Charlene en Aleid gedaan.
De eindcontrole van alle teksten in mijn boek is door Arjen, Charlene, Marrit en Tiny verricht.
De opzet van de lay-out voor het boek is bedacht door mijzelf,
de echte finetuning van de lay-out heb ik samen met Charlene uitgevoerd.
Bijna alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt, op een paar na. Die zijn door Edwin en Jolanda gemaakt.
De omslag is ontworpen door Sipke.
Het boek is gedrukt door de Grafische groep van der Eems,
waarna het bindwerk door Boekbinderij Abbring is verricht.
De boekenlegger is door mij bedacht om een foutje in één van de recepten te herstellen
en uitgewerkt door Kevin.
Mede door een donatie van familie, een groep vrienden
en een bijdrage van MSB van de Tjongerschans kon dit boek gedrukt worden.
Tenslotte, mijn enorme waardering voor Tiny. Zij heeft mij alle ruimte en tijd gegeven om dit boek te schrijven, welke mijn visie en wie ik ben weerspiegeld, Volgens mij ben ik daar met al die hulp goed in geslaagd.
Mats,
zonder jou was dit boek er waarschijnlijk nooit geweest. Dank je wel jochie.
Heb je belangstelling voor mijn kookboek?
Mail naar geert@chefineigenhuis.nl