Kipspiesen met pindasaus

Aantal
4 personen

Niveau
makkelijk

Tijd
30 Min

Pindasaus is wel een satésaus, maar satésaus is geen pindasaus!

Nee. Satésaus is niet de juiste benaming. Saté is het vlees op het stokje waar een saus overheen gaat.

De van oorsprong uit Indonesië afkomstige pindasaus heeft in Nederland een verandering ondergaan doordat de Indonesische Nederlanders hier niet de juiste ingrediënten konden krijgen.

Zo wordt tegenwoordig vaak pindakaas gebruikt in plaats van pinda’s, bruine basterdsuiker en geen gula jawa of Javaanse palmsuiker. Citroensap in plaats van tamarindewater of asam en geen kokosmelk maar melk of water.

Wij kennen/weten niet anders, maar ga eens variëren. Gebruik fijngemaakte pinda’s, kokosmelk, sereh en palmbloesemsuiker. Rooster een theelepel koriander- of komijnzaad, vijzel het en voeg dat toe. Zo kun je ook gember of trassie proberen en proef dan eens de verschillen

Ingrediënten

  • 4 kippendijen

  • 2 eetl. gembersaus

  • 1 eetl. ketjap manis

  • 1 eetl. honing

  • 100 gr. ongezouten
    pinda’s

  • 1 sjalot

  • 1 teen knoflook

  • 1 eetl. zonnebloemolie

  • 2 eetl. ketjap manis

  • 2 thl. palmbloesem-
    suiker

  • ½ thl. sambal brandal

  • ½ thl. laos

  • 1 thl. korianderpoeder

  • ½ thl. serehpoeder

  • 100 ml. kokosmelk

  • zout

Bereidingswijze

  1. Meng de gembersaus, ketjap en honing en wrijf de kippendijen hier mee in. Laat ze minimaal een uur marineren.
  2. Leg 2 kippendijen achter elkaar op een snijplank en steek daar 2 spiesen of satéprikkers doorheen en snij de kip tussen de spiesen door. Doe dit ook met de andere 2 kippendijen.
  3. Snij de sjalot en knoflook zeer fijn en fruit de ui in wat zonnebloemolie tot deze glazig is. Fruit dan nog even de knoflook mee. Deze mag niet bruin kleuren omdat de knoflook dan bitter wordt.
  4. Doe daarna de ui en knoflook met alle andere ingrediënten voor de satésaus in een mengbeker. Doe daar de kokosmelk bij en pureer dit met de staafmixer. Wij vinden de grove pindasaus lekkerder, waarin je nog stukjes pinda terugvindt.
  5. Giet de saus in een steelpannetje en warm dit voorzichtig op. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en voeg zo nodig nog wat kokosmelk toe als het te dik wordt. Breng het voor gebruik op smaak met wat zout.
  6. Grill ondertussen de kipspiesen op de barbecue, onder de grill in de oven of bak de spiesen op een bakplaat tot ze mooi bruin en gaar zijn. Omdat de stukken wat groter zijn blijft de kip lekker mals.

Wij hebben dit gegeten met noedels, atjar tjampoer en kroepoek.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl