Maiskip uit de oven met gebakken groenten

Aantal
4-6 personen

Niveau
Makkelijk

Tijd
90 Min

Maiskip, zo ontzettend lekker. Gewoon met peper en wat zout, op een bord vol groenten.

De groenten kun je op 2 manieren klaarmaken. Gelijk meebakken bij de kip in de ovenschaal of even voorbakken en later bij de kip in de ovenschaal. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de 2e optie omdat de groenten dan wat meer bite hebben wat wij lekkerder vinden..

Op de markt bij ons in Heerenveen is een kraam waar je die heerlijke maiskippen kunt kopen, maar je kunt ze overal wel krijgen.

Ingrediënten

  • 1 maiskip

  • 2 winterwortels

  • ½ flespompoen

  • ½ struik bleekselderij

  • 2 rode uien

  • 2 paprika’s

  • 1 doos champignons

  • verse rozemarijn

  • peper en zout

  • 1 citroen

  • olijfolie of roomboter

Bereidingswijze

  1. Zet de oven op 175°C voor een hete luchtoven en anders op 200°C
  2. Laat de kip op kamertemperatuur komen en wrijf hem dan in met olijfolie en leg hem in een ovenschaal. Denk erom dat deze groot genoeg is zodat de groenten erbij in kunnen.
  3. Was de groenten, veeg de champignons schoon, schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij de groenten in grove stukken. Sprenkel er wat olijfolie overheen en leg deze samen met een paar takjes rozemarijn bij de kip in de ovenschaal. 
  4. Bak de kip in ca. 60-70 minuten goudbruin tot deze gaar is. De kerntemperatuur is dan 75°C. Bedruip de kip regelmatig met het bakvocht.
  5. In de tweede variant bak je eerst de ui, wortels, bleekselderij en pompoen in porties en leg deze halverwege met een paar takjes rozemarijn bij de kip in de ovenschaal. 
  6. De champignons en paprika bak je daarna en deze worden pas de laatste 15 minuten bij de kip in de schaal gelegd.
  7. Bestrooi de kip, als deze gaar is met zout en peper naar smaak en laat deze even 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  8. Om het gerecht wat frisser te maken kun je een partje citroen erboven uitknijpen.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl