Nasi Goreng

De naam Nasi Goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied en wordt in Indonesië gezien als nationaal gerecht.

“Nasi” betekend gekookte rijst en “goreng” betekend gebakken.

Het refereert aan het specifieke Indonesische gerecht, van gekookte rijst met boter of olie en ketjap of sojasaus.

De meest voorkomende en eenvoudige versie is gemaakt van overgebleven etensrestjes van de vorige dag, zoals groente, vlees en koude rijst. En dat wordt dan als ontbijt gegeten. In Nederlands-Indië en Nederland is deze benaming gaan gelden voor alle vormen van gebakken rijst en wordt het als hoofdgerecht gegeten. En in de Nederlandse spreektaal wordt het vaak kortweg “nasi” genoemd.

Aantal
4 personen

Niveau
gemiddeld

Tijd
45-60 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. basmatirijst

  • 1 rode peper

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 400 gr. groenten
    spitskool
    prei
    taugé

  • nasikruiden:
  • 2 thl. komijn

  • 2 thl. koriander

  • 2 thl. laos

  • 2 thl. gember

  • 1 thl. kurkuma

  • 1½  thl. zout

  • Kip:
  • 400 gr. kipfilet
    of kippendijen

  • 2 tenen knoflook

  • 2 eelt. ketjap

  • 1 eetl. zonnebloemolie

  • 1 eetl. honing

  • 1 eetl. citroensap

  • 2 eetl gembersaus

  • Bijgerechten:
  • seroendeng

  • atjar tjampoer

  • kroepoek

Bereidingswijze

  1. Was de rijst goed tot het spoelwater helder is. Zet de hoeveelheid rijst op met anderhalf keer zoveel water en breng het aan de kook. Even doorroeren en dan het vuur zo laag mogelijk zetten. Schep zo nu en dan om en laat het, als de rijst gaar is nog even uitstomen. Laat daarna de rijst volledig afkoelen.
  2. Maak dan de marinade voor de kip. Meng alle ingrediënten door elkaar. Snij de kip in flinke stukken en meng deze door de marinade.
  3. Meng de kruiden voor de nasi.
  4. Snij de spitskool in dunne reepjes, de paprika in repen en de prei in smalle ringen. Hak de ui, knoflook en rode peper fijn.
  5. Giet wat olie in een wokpan en fruit op middelmatig vuur de ui tot die glazig begint te zien. Voeg dan de knoflook en rode peper toe en bak deze zachtjes mee.
  6. Verhit een koekenpan, doe dan een scheutje olie in de pan en bak hierin de uitgelekte kip op hoog vuur tot deze mooi bruin is. Voeg dan de rest van de marinade toe en laat de kip op middelmatig vuur mooi glazuren. Eventueel kun je nu wat gembersaus toevoegen. De kip krijgt hierdoor wat extra smaak en hij glazuurt mooi.
  7. Draai het vuur onder de wokpan omhoog en voeg de kruiden toe. Met de hoeveelheid die je toevoegt bepaal je de smaak. Bak de kruiden heel even mee en voeg daarna de overige groenten toe. Wok de groenten kort op hoog vuur, schep dan de rijst erdoor en laat dit rustig meebakken.
  8. Kluts 2 eieren en bak deze. Rol het op en snij het doormidden. Doe dit ook met de volgende 2 eieren.
  9. Wat je daarnaast bij de nasi neemt kun je natuurlijk zelf bepalen. Pindasaus wordt vaak bij de kipsaté gebruikt. Maar in dit recept zit al zoveel smaak aan de kip, waardoor je geen pindasaus nodig hebt. Maar maak of koop ook eens seroendeng. Maak je eigen atjar tjampoer, voeg nog wat kroepoek toe en je hebt een heerlijke maaltijd.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl