Pasta met paddenstoelen en grove pesto
Een open lasagne met paddenstoelen en grove pesto.
Hierbij worden de lasagnebladen in een pan met water gekookt en dan afwisselend met de andere ingrediënten op het bord opgestapeld.
Ik heb hierbij de pesto vrij grof gehakt omdat we dat bij dit gerecht lekkerder vinden.
Ingrediënten
6 verse lasagnebladen
250 gr. champignons
250 gr. oesterzwammen
1 sjalot
2 lente uitjes
2 tenen knoflook
50 ml. vermout
50-100 ml. room
peper en zout
cashewnoten
pijnboompitten
1-2 tenen knoflook
1 basilicumplant
evt. groene olijven
olijfolie
parmezaanse kaas
- Eigen gemaakte pasta
100 gr. durumbloem
1 ei
snufje zout
Bereidingswijze
- Maak de lasagnebladen volgens het recept onderaan deze pagina of gebruik kant en klare lasagne als je geen pastamachine hebt.
- Zet een grote pan water op voor het koken van de lasagnebladen en zet de oven aan op 80°C voor het voorverwarmen van de borden en warm houden van de paddenstoelen.
- Begin met het roosteren van de cashewnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan op matig vuur en laat ze daarna afkoelen.
- Snipper de lente ui, het sjalotje en knoflook fijn en maak de paddestoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snij de champignons in plakjes. De grotere oesterzwammen snij of scheur je doormidden.
- Hak de cashewnoten en pijnboompitten, basilicumblaadjes, knoflook en evt. enkele olijven tot een grove structuur. Voeg hier langzaam olijfolie aan toe tot het een smeuïge pesto is geworden.
- Fruit de lente ui, sjalot en knoflook in een eetlepel olijfolie op een laag vuurtje tot het zacht en glazig is en haal het uit de pan. Vervolgens bak je champignons en oesterzwammen in porties en houd dit warm. Als je alle porties gebakken hebt doe je alle paddenstoelen weer terug in de pan. Goed door verwarmen en dan afblussen met een klein beetje vermout. Voeg daarna de room toe en laat het langzaam iets inkoken. Vervolgens breng je het op smaak met peper en zout.
- Draai van het pastadeeg mooie dunne lasagnebladen en kook deze à la dente.
- Schep op elk bord wat van het paddenstoelen, dan een lasagneblad, vervolgens weer paddenstoelen en wat pesto en bouw op deze manier 3 lagen op. Leg als laatste laag de paddenstoelen erop met een aantal lepeltjes pesto. Rasp er een beetje parmezaanse kaas overheen en dan direct serveren.
Eigen gemaakte pasta.
- Meng de bloem met het ei en een snufje zout en kneed dit tot een soepel, elastisch deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten. (Maar als je Antonio Carluccio ziet in de Masterchef keuken van Australië, zie je dat hij meteen doorgaat.)
- Zet een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook.
- Verdeel het deeg in 2 porties en rol dit met de pastamachine uit tot een dunne lap en snij deze in stukken van ca. 15 cm. Bestrooi het deeg tijdens het uitdraaien regelmatig met bloem zodat het gemakkelijk verwerkt kan worden en niet aan de pastamachine kleeft.
De pastabladen kunnen bestrooid met bloem best even blijven liggen. - Kook de pasta, als je er aan toe bent, in ca. 2-3 minuten a la dente en verwerk het direct in het gerecht.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl