Roodbaars met Provençaalse kruiden

Aantal
4 personen

Niveau
uitdagend

Tijd
60 Min

Ingrediënten

  • 4 stukken roodbaarsfilet

  • 2 paprika’s

  • 2 stevige aubergines

  • 2 courgettes

  • 250 gr. kastanje-
    champignons

  • 8 kers- of trostomaatjes

  • 2 tomaten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 sjalot

  • 2 thl. Provençaalse
    kruiden

  • 1 basilicumplant

  • 30 ml. olijfolie

  • handvol broodkruim

  • olijfolie

  • peper en zout

  • citroensap

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voorop 140°C.
  2. Maak de basilicumolie door de basilicum in een blender met de plantaardige olie en pureer het tot een egaal mengsel. en breng het op smaak met een beetje zout. Zet dit opzij.
  3. Rooster de paprika’s in de oven of boven het vuur. Doe ze in een plastic zak, laat ze afkoelen en ontvel ze daarna. De paprika’s worden hierdoor heerlijk zoet. Een andere manier is, de paprika’s eerst in stukken te snijden en daarna te koken. Als de paprika’s zacht zijn afgieten en een beetje olijfolie erover gieten. Ook hierdoor worden ze heerlijk zoet.
  4. Snij de sjalot en knoflook fijn. Maak de champignons schoon, verwijderde steeltjes en bewaar er 8 champignons. Snij de rest van de champignons, de champignonsteeltjes, één courgette en één aubergine in hele kleine stukjes van 3-4 millimeter.
  5. Halveer de andere aubergine en courgette in de lengte. Verhit een ovenbestendige koekenpan en doe er 1 eetlepel olijfolie met wat zout in en leg de courgette en aubergine met de gesneden kant naar beneden erin. Zet de koekenpan in de oven en gaar ze in ongeveer 20 minuten tot ze bijna zacht zijn.
  6. Verhit de olijfolie in een kleine pan en voeg de fijngesneden sjalot, geperste knoflook en een snufje zout toe. Bak het tot ze zacht en zoet zijn en voeg dan de Provençaalse kruiden toe. Voeg de courgette, aubergine en de champignon toe en bak dit tot het mengsel droog wordt.
  7. Snij 2 tomaten in kleine stukjes. Voeg deze toe en bak het nog 1 minuut. Voeg dan voldoende broodkruim toe om het mengsel te laten binden.
  8. Haal de courgette en aubergine uit de oven en verhoog de temperatuur naar 170°C. Verwijder de kern van de courgette en maak een holte in de aubergine. Hak wat je verwijderd hebt fijn en doe dat bij de groentemix. Vul de courgettes en aubergines met een deel van de gebakken groentemix en bestrooi het geheel met de overgebleven broodkruimels. Snijd ze doormidden zodat je vier mooie porties hebt. Leg de courgettes en aubergines samen met de gehalveerde trostomaatjes terug in de koekenpan en bak ze in de oven af tot het broodkruim op de courgette en aubergine goudbruin is.
  9. Verhit ondertussen een koekenpan tot hij heet is en voeg dan 1 eetlepel olijfolie toe. Bak de roodbaars met de velzijde naar beneden in de pan tot het vel krokant is. Zet het vuur laag en draai de vis om en bak deze totdat hij gaar is.
  10. Veeg voor het serveren wat basilicumolie over de borden. Verdeel de courgettes, aubergines, paprika’s en tomaten over vier borden en verdeel ze netjes. Breng op smaak met wat zout en een scheutje citroensap.
  11. Leg de zeebaarsfilet op de groenten en druppel eventueel nog wat basilicumolie rond de groenten en vis en serveer direct.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl