Spaghetti puttanesca

Spaghetti met tomaten, knoflook, olijven, ansjovis en kappertjes
Spaghetti puttanesca. Het verhaal gaat dat het voor het eerste keer is gemaakt door Sando Petti, in een restaurant en nachtclub uit de rosse buurt van Napels. De vertaling zegt alles: ’Spaghetti op hoerenwijze’. Hert is een pastagerecht met een ietwat pittige, zoutige smaak. De saus heet sugo alla puttanesca en de receptuur is regio afhankelijk. Rond Napels is het zonder ansjovis terwijl in de buurt van Lazio ansjovis en chilipepertjes worden toegevoegd. Maar hoe je het ook maakt, het is ontzettend lekker.

Ingrediënten
400 gr spaghetti
4 tenen knoflook
40 gr ansjovis
150 gr zwarte olijven
2 eet kappertjes
100 gr zongedroogde
tomaatjes25 gr roomboter
verse peterselie
½ rode peper
peper en zout
Bereidingswijze
- Pel de knoflooktenen en snij deze in dunne plakjes. Halveer de olijven of snij deze in vieren. Hak de kappertjes en 8 ansjovisjes grof. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.
- Verhit een grote koekenpan en voeg een eetlepel olijfolie toe. Fruit hierin heel even de knoflook en ansjovis. Voeg de olijven, kappertjes en tomaten toe. Laat de saus een kwartiertje zachtjes sudderen. Doe de boter erbij, laat dit smelten en doe het vuur uit.
- Terwijl de saus suddert breng je een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook de pasta net gaar, zoals de Italianen zeggen: ‘al dente’. Kook de pasta vooral niet te lang omdat deze nog nagaart in de saus. Giet de spaghetti af en bewaar wat kookvocht.
- Schep de spaghetti door de saus en meng het goed door elkaar. Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Verdeel de pasta over de vier borden. Verdeel daarna de rest van de ansjovis over de borden. Strooi er tenslotte de fijngehakte peterselie over en eventueel in dunne schijfjes gesneden rode peper.
De Italiaanse keuken kent de pasta als een voorgerecht, de prima piatti wat na de antipasti geserveerd wordt. Gebruik je dit recept ook als voorgerecht, dan kun je de hoeveelheden halveren.