Stoofperentaartje

Aantal
4-6 personen

Niveau
makkelijk

Tijd
90 + 45 Min

Stoofperen

Gekookt in pure port met steranijs, kaneel en suiker en dat als vulling voor een taart.

Wist je dat je het kookvocht gewoon weer kunt gebruiken? Als je na een paar dagen opnieuw peertjes kookt, kun je het dus gewoon in de koelkast bewaren. En anders, gewoon invriezen. Bij de volgende kooksessie vul je het gewoon weer aan met port of wijn en kruiden. En met dat kookvocht wordt alleen maar lekkerder en dus de peertjes ook.

Ingrediënten

  • 180 gr. bloem

  • 90 gr. roomboter

  • 45 gr. suiker

  • ½ thl. zout

  • 1 eetl. water

  • 5 stoofperen

  • springvorm 20-22 cm.

Bereidingswijze

  1. Schil de stoofperen en deel ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en kook ze in voldoende port met steranijs, kaneel en cacaopoeder.
  2. Haal de peertjes, als deze gaar zijn, uit het kookvocht en laat ze afkoelen. Kook ongeveer 100 ml. van dat heerlijke kookvocht in tot het de dikte heeft van schenkstroop. Voeg weer een beetje kookvocht van de peertjes toe als de siroop te dik geworden is. Laat de siroop afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Doe de suiker en bloem in een kom. Snij de koude boter, dus rechtstreeks vanuit de koelkast, in kleine stukjes. Dit gaat heel gemakkelijk door de boter in plakken van een halve centimeter dik te snijden. Strooi 1 à 2 eetlepels bloem vanuit de kom op een snijplank en wentel hier de plakken boter door. Snij de plakken eerst in repen en daarna in dobbelsteentjes. Voeg de boter en bloem aan het mengsel in de kom toe. Voeg het zout en water toe en meng dit met een mixer totdat er kruimels ontstaan ter grootte van grof broodkruim. Hoe langer je mixt hoe groter de kruimels worden. Het mengen kan ook met de vork of koude handen, maar dat duurt wat langer.
  5. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Gooi het kruimeldeeg in de springvorm en verdeel dit over de bodem en randen en druk het aan.
  6. Leg de peren in een cirkel en giet de stroop over de peertjes. Bewaar nog 1 eetlepel voor na het bakken. Druk de randen als deze wat te hoog zijn naar beneden. Bak de taart in ongeveer 20-25 minuten tot deze mooi bruin en gaar is. Laat hem volledig afkoelen. Bestrijk met een bakkwastje de peertjes met de overgebleven perensiroop zodat ze mooi gaan glanzen.
  7. Deze taart is heerlijk bij de koffie, maar ook met een bolletje vanille-roomijs kun je het zo als een dessert op tafel zetten.

Recept stoofperen in port:
http://chefineigenhuis.nl/stoofperen-in-pure-port/

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl