Stoofschotel met Bokbier
Een ode aan Bontebok bokbier
De oogst is binnen, buiten wordt het kouder. Het is tijd voor een warm vuur en een koud glas bokbier. De avond valt, verhitte verhalen na ieder vorderend uur, helder klinkende glazen. We proosten op het samenzijn en het gulzige leven.
Een speciaal bier, Bontebok bokbier. Een frysk streekproduct wat speciaal gebrouwen was voor het oogstfeest in oktober in Bontebok.
Stoofschotels met rode wijn zijn natuurlijk bekend. Maar wist u dat bier ook heel goed als stoofvocht kan dienen in een stoofschotel. Net als bij wijn moet je wel de smaak van het bier aanpassen aan het gerecht.
Denk er wel aan, hoe langer de stoofpot opstaat, hoe sterker de smaak. En mocht de bitterheid teveel worden voeg dan gepureerde wortel, pompoen, citroen of zoete vruchten toe
Ingrediënten
500 gr. rib- of
sukadelappen1 eetl. bloem
100 gr. gerookt spek
3 tenen knoflook
1 ui
70 gr. tomatenpuree
1 eetl. mosterd
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 flesje
Bontebok bokbier200 gr. runderbouillon
2 plakken ontbijtkoek
1 winterwortel
250 gr. champignons
1 eetl. appelstroop
peper en zout
Bereidingswijze
- Snij het vlees in blokjes van 2×2 cm en snij het spek in dunne reepjes.
- Pel de ui en snij deze in 8 partjes en snipper de knoflook. Rasp of was de wortel, snij hem in de lengte doormidden en dan in plakjes.
- Zet een pan op het vuur en laat deze goed warm worden.
- Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie of roomboter in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom mooi bruin. Haal het vlees uit de pan.
- Voeg de uien, knoflook, wortel en het spek toe en laat het 1 tot 2 minuten bakken.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit nog 1 minuut mee voordat je de mosterd, laurier, kruidnagel, verkruimelde ontbijtkoek, appelstroop, het bokbier en de bouillon erbij doet. Het vlees moet net onder staan. Strooi er flink peper op.
- Breng het tegen de kook aan. Laat het vlees op laag vuur ongeveer 3 uren pruttelen, roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon toe.
- Snij de champignons in dikke plakken en bak deze tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Voeg ze het laatste kwartier toe. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, is de stoofpot klaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Lekker met gebakken aardappels of puree en rode kool of boontjes.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl