Tian met Camembert

Tian, een ovenschaal van aardewerk uit de Provence

Een Provençaalse Tian is een traditioneel ovengerecht dat bestaat uit laagjes van verschillende groenten. Het dankt zijn naam aan een ovenschaal van aardewerk. Deze ovenschaal is traditioneel geglazuurd aan de binnenkant en aan de buitenkant ongeglazuurd. In de Provence wordt deze schaal gebruikt om in te koken en gerechten in te serveren.

Aantal
4 personen

Niveau
makkelijk

Tijd
90 minuten

Ingrediënten

  • 1 smalle aubergine

  • 1 courgette

  • 2-3 uien

  • 6 grote tomaten

  • 1 Camembert

  • 1 rustiek stokbrood

  • 6-8 eetl. olijfolie

  • 3 tenen knoflook

  • 1 thl. versgemalen peper

  • 1 thl. zout

  • 1 thl. oregano

  • 1 thl. tijm

  • 1 thl. rozemarijn

  • 1 thl. salie (optioneel)

  • of
  • 2 thl. Provençaalse
    kruiden

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snij alle groenten in plakken van circa een halve centimeter. Als je een ronde schaal of taartblik gebruikt, is het handig om de groenten een klein beetje taps te snijden. Op die manier kun je mooier de ronde vorm vullen.
  3. Vervolgens zet je de groenten afgewisseld rechtop in de schaal.
  4. Het middengedeelte vul ik op met de kleine stukjes zodat aan het einde de camembert daarop kan liggen.
  5. Maak je eigen kruidenmengsel of gebruik Provençaalse kruiden. Klop dit op met de olijfolie, zout en peper. Giet deze kruidige olijfolie over de groenten en smeer het zo nodig uit met een bakkwast.
  6. Dek de schaal af met aluminiumfolie, zet de schaal in de oven en bak deze ongeveer 40 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en bak het gerecht nog eens 20 minuten na.
  7. Kerf de Camembert van boven kruislings in en leg het kaasje in het midden van de groenten. De oven kan je dan al gerust uit zetten. De rest warmte zal de camembert heerlijk zacht laten worden.
  8. Snij het stokbrood in plakken en serveer dit bij de tian.

Dit groentegerecht is ook heerlijk bij een stukje mals vlees, zoals bavette of een flat Iron steak, maar ook heerlijk bij vlees van de BBQ.

Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl