Curry’s
Ontdekkingsreizen en kolonisatie van India brachten de Europeanen in aanraking met het gerecht curry. In een Brits kookboek uit 1758 wordt een recept genoemd met de naam To make a Currey the India Way.
Met de immigratie van de Indiërs eind jaren veertig en de latere hippiecultuur is het gerecht populair en een belangrijk onderdeel van verschillende culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken geworden.
Door het toevoegen van vocht, zoals kokosmelk ontstaan natte curry’s. Bij een droge curry wordt er met weinig vocht gekookt zodat er op de groenten en eventueel vlees maar een klein laagje curry blijft zitten.
Ingredienten
- Amandelspijs:
400 gr. zoete aardappels
250 gr. gekookte
kikkererwten450 gr. spinazie
1 ui
2 tenen knoflook
gele currypasta
200 ml. kokosroom
250 gr. rijst
rode peper
peper en zout
Bereidingswijze
- Snipper een ui fijn en snij de knoflook in dunne plakjes. Schil de aardappelen en snij hier ongeveer even grote blokjes van.
- Zet een pan op het vuur en laat deze warm worden. Doe er zonnebloemolie in, fruit de ui tot deze glazig wordt en voeg dan de zoete aardappel toe en bak deze mee tot ze licht beginnen te verkleuren.
- Voeg dan de currypasta en kokosroom toe en laat het op een zacht pitje gaar worden.
- Kook ondertussen de rijst.
- Spoel de kikkererwten af en was je de spinazie.
- Laat een tweede pan warm worden. Voeg wat olie toe en bak hierin kort de knoflook. Voeg zodra deze gaat verkleuren de spinazie toe. Bak deze mee tot deze begint te slinken en draai dan het vuur laag. Breng dit op smaak met peper en zout.
- Voeg de kikkererwten toe aan de curry en warm deze goed meer.
- Snij een rode peper in ringetjes of in kleine stukjes.
- Verdeel de spinazie en rijst over de borden. Schep de curry erover en strooi er wat Spaanse peper over.
- Gele currypasta is te verkrijgen bij diverse supermarkten. Je hebt bijvoorbeeld de gele curry van Fairtrade Original Thaise of Koh Thai. Een vegan curry is er van Smaakt
- Wij houden van veel groenten en gebruikten in dit recept 450 gr. voor 2 personen.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl