Witlof met paddestoelen

Aantal
4 personen

Niveau
matig

Tijd
70 Min

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof

  • 1 ui

  • 250 gr. champignons

  • 250 gr. oesterzwammen

  • handvol blanke hazelnoten
    en cashewnoten

  • bosje tijm

  • 2 eetl. rode wijnazijn

  • 1 eetl. honing

  • Parmezaanse kaas

  • 2 lente uien

  • paprikapoeder

  • 4 flinke aardappels

  • 4 kipfilets

  • peper en zout

  • roomboter

  • ½ thl. komijnzaad

  • 1 eetl. paprikapoeder

  • 1 eetl. fijn zeezout

  • 1 eetl. knoflookpoeder

  • 1 eetl. bruine basterdsuiker

  • ½ eetl. uienpoeder

  • ½ eetl. gedroogde tijm

  • ½ eetl. limoenrasp

  • 1 thl. chiliflakes

  • ½ thl. cayennepeper

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de dry rub. Bewaar de rest in een afgesloten potje. Dit is ongeveer 2 weken houdbaar. Wrijf de kip in met de dry rub en laat dit ca. 45 minuten intrekken. Je hebt waarschijnlijk de helft van de kruiden nodig.  
  2. Schil de aardappels en snij deze in plakken van 1 centimeter dik. Kook deze kort zodat de aardappels nog net niet gaar zijn en laat ze afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 175°C.  
  4. Rooster in de warme oven de hazelnoten en cashewnoten tot ze licht verkleurd zijn en haal ze uit de oven. 
  5. Leg daarna de kip in een ovenschaal in de oven en bak deze voor ongeveer 30-35 minuten tot de kip gaar is. De kerntemperatuur moet 75°C zijn.
  6. Verwarm ondertussen 2 koekenpannen en doe in allebei een klont roomboter. Snij de witlof in de lengte doormidden en bak de witlof  op de doorgesneden kant tot deze lichtbruin wordt. Keer hem dan even om ook de andere kant te bakken tot deze licht bruin kleurt. Voeg een eetlepel honing toe en keer ze weer om. Dan nog heel even laten bakken op een zacht vuurtje. Door het karamelliseren wordt de bittere smaak van de witlof namelijk milder en lekkerder. 
  7. In de 2e koekenpan bak je gelijktijdig de schijven aardappels tot ze mooi bruin en krokant zijn. Het bakken van de witlof en aardappels duurt ongeveer 15 minuten
  8. Terwijl je de aardappels en witlof aan het bakken bent maak je de paddestoelen schoon en snij de champignons in dikke plakken. Scheur de oesterzwammen in repen. Bak in een 3e koekenpan de paddestoelen in porties met  een beetje tijm zodat ze mooi bruin worden.  Heb je geen 3e koekenpan, houd dan de aardappels, als deze gebakken zijn warm in een hete luchtoven. Zet dan ook gelijktijdig de borden even in de oven zodat ze voorverwarmen. 
  9. Doe de laatste 5 minuten alle gebakken paddestoelen en geroosterde noten terug in de pan, verwarm even goed door en voeg dan de 2 eetlepels rode wijnazijn toe. Breng het op smaak met peper en zout. 
  10. Snij de lente ui nog even in dunne reepjes en tegen de tijd, dat alles klaar is, kun je de voor verwarmde borden opmaken. Leg de stronkjes witlof erop, daar bovenop het paddestoelenmengsel en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen. Snij de kip in mooie plakken en leg deze er naast. Strooi er nog wat lente ui en een beetje paprikapoeder over.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl