Wortels met peultjes en een oer-Hollandse gehaktbal

Aantal
4 personen

Niveau
Makkelijk

Tijd
40 Min

Gewone Hollandse pot

Ouderwets lekker met gehaktballen volgens het recept van de Librije

Ingredienten

  • 1 bos wortels

  • 250 gr. peultjes of sugersnaps

  • 600-800 gr. aardappels

  • 400 gr. rundergehakt

  • ½ runder bouillonblokje

  • 2 eetl. ketjap

  • 2 eetl. mosterd

  • 1 thl. cayennepeper

  • 1 ei

  • 40 gr. paneermeel

  • 3 eetl. boter

  • 1 pot runder vleesfond

  • 20 gr. boter

  • 20 gr. bloem

  • peterselie

Bereidingswijze

  1. Los het halve bouillon blokje op met 1 eetlepels heet water. Meng hier de ketjap, mosterd, cayennepeper en vervolgens de eieren doorheen. Dit mengsel hussel je voorzichtig door het gehakt. Niet te hard mengen omdat je dan het vet eruit kneed. Met het gevolg dat het gehakt dan droger wordt. Als laatste meng je de paneermeel erdoorheen en verdeel het daarna in 4 porties en draai daar gehaktballen van. Laat, als je tijd hebt, de gehaktballen afgedekt 30 minuten rusten.
  2. Boen de wortels schoon. Je kunt ze ook raspen of met een dunschiller schillen. Draad de peultjes of sugersnaps, schil de aardappels en was alles.
  3. Verhit de boter in een braadpan en braad de gehaktballen rondom mooi bruin aan. Haal de gehaktballen uit de pan voordat je afblust. Schenk de fond (of bouillon als je geen fond hebt) erbij, wacht tot het schuim weg is en leg dan de gehaktballen terug in de pan. Laat de gehaktballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 25 minuten op laag vuur gaar worden.
  4. Kook de aardappels en wortels in 2 aparte pannen. De peultjes of sugarsnaps kunnen de laatste 3-5 minuten met de wortels meekoken.
  5. Was de peterselie en hak deze fijn.
  6. Je kunt de jus, die ontstaan is bij afblussen zo gebruiken, maar je kunt er ook een dikkere jus van maken. Voor een dikke jus of saus, smelt je 20 gr. boter in een klein pannetje en roer hier de bloem goed doorheen. Bak de bloem voor 2-3 minuten en giet dan de jus van de gehaktballen, in kleine hoeveelheden erdoorheen. Blijf roeren tot er een egale gebonden saus ontstaat.
  7. Giet de aardappels en groenten af en strooi de peterselie over de groenten. Zet de pannen gewoon op tafel of maak een paar borden op.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons

Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl