Zoete aardappel, spinazie en ricotta in bladerdeeg
Gebaseerd op rotole di zucca ricotta
Dat is een pastarol, gevuld met pompoen, spinazie, ricotta, parmezaanse kaas en natuurlijk veel kruiden.
Op het moment dat ik naar dit recept aan het kijken was, belde mijn dochter of ze mee kon eten en dan graag iets met bladerdeeg. Behalve pompoen had ik de andere ingrediënten wel in huis.
En dan ga je verder denken. Zoete aardappel moet toch ook kunnen? En dan gewoon bladerdeeg gebruiken? Geloof me, het kan prima!
Ingrediënten
8 plakken bladerdeeg
450 gr. spinazie
2 zoete aardappels
250 gr. ricotta
50 gr. parmezaanse kaas
1-2 eetl. zaden
½ rode peper
1 handje verse oregano
1 teen knoflook
roomboter
ca. ½ thl. nootmuskaat
peper en zout
1 eigeel
salade
Bereidingswijze
- Laat het bladerdeeg onder een vochtige doek ontdooien.
- Schil de zoete aardappels. Snij ze in kleine blokjes en kook ze in licht gezouten water totdat ze net gaar zijn. Giet goed af en laat ze op een bord afkoelen.
- Was zonodig de oregano, droog het met een schone theedoek en pluk de blaadjes van de steeltjes.
- Zet een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie. Bak hier heel kort de fijngesnipperde knoflook en oregano in. Doe de spinazie erbij en houdt het in beweging tot de spinazie is geslonken. Doe een paar klontjes boter en de nootmuskaat erbij en bak het nog even. Laat de pan op het vuur staan tot al het vocht verdampt is en laat de spinazie daarna afkoelen. Blijf wel even proeven tijdens het toevoegen van de nootmuskaat zodat je niet te veel gebruikt. Breng het daarna eventueel op smaak met peper en zout.
- Zet de oven aan op 200°C.
- Snij de rode peper in kleine stukjes. Roer de ricotta los met een vork en roer hier de rode peper doorheen.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de plakken bladerdeeg in een rechthoek van 2 bij 4 plakken waarbij ze een ½ cm overlappen. Maak het randje van het overlap wat vochtig met een vochtig bakkwastje of vinger en druk het met een vork aan zodat er 1 vel bladerdeeg ontstaat.
- Knijp het vocht uit de spinazie en spreid dit uit over één helft van het bladerdeeg. Blijf ca. 2 cm van de rand. Verdeel de ricotta over de spinazie en rasp de parmezaanse kaas erboven. Strooi er nog wat oreganoblaadjes over leg hier bovenop de zoete aardappels.
- Maak de rand, die was vrij gebleven wat vochtig en vouw het bladerdeeg over de groenten heen en druk het stevig aan op de rand en vouw het randje nog één keer dubbel zodat het pakketje goed sluit.
- Splits het ei en smeer de bovenkant van het bladerdeeg in met het eigeel en strooi daar de zaden overheen. Zet het gerecht in de oven en bak het, in ca. 20-25 minuten, tot het gaar en mooi bruin is.
- Snij de rol in plakken en serveer het met een frisse salade.
Ik heb bij dit gerecht een salade geserveerd van groene asperges, sinaasappel en roodlof.
Heb je dit gerecht gekookt?
Deel hem dan met ons
Suggesties, vragen of opmerkingen:
geert@chefineigenhuis.nl